Foto: Michel Euler
 Foto: Michel Euler

Reinfeldt avvisar krav på Bildts time out

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Fredrik Reinfeldt avvisar kraven på att utrikesminister Carl Bildt ska ta time out.
I stället kritiserar han Thomas Bodström för att partipolitisera rättsprocesser.
- Vi har inte någon typ av rättsprocess som skulle kunna grunda ett sådant beslut, säger Fredrik Reinfeldt.
– Vi måste låta rättsprocessen få arbeta och det finns i grunden inga beslut att kommentera eller utgå ifrån, fortsätter Reinfeldt.
Han är kritisk till förre justitieministern Thomas Bodströms (S) snabba krav på att Carl Bildt bör ta time out så länge förundersökningen om eventuella folkrättsbrott med svensk anknytning begåtts i Sudan.
– Det visar att det är valår när till och med juristen Thomas Bodström hittar tid från sina flyttförberedelser till USA för att ge sig in och försöka partipolitisera rättsprocesser, sade Reinfeldt.

Etiska riktlinjer

Han har själv varit med och utformat Moderaternas etiska riktlinjer, där time out rekommenderas för politiker som är inblandade i rättsprocesser.
– Det vi menar är att man ska vara belagd med någon allvarlig brottsmisstanke, vi talar om åtal eller liknande, och det är det inte frågan om i detta fallet, säger Fredrik Reinfeldt.
Kammaråklagare Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren vill på tisdagen inte utveckla beskedet från i måndags att han inlett en förundersökning om en eventuell svensk anknytning till påstådda folkrättsbrott i Sudan.
Det enda åklagaren vill utveckla är att hans förundersökning kommer att ta mycket lång tid.
– Fråga en domare nere på tribunalen i Haag hur lång tid det tar att utreda ett brott av den här arten. Det är en väldigt, väldigt komplex materia och tar jättelång tid, sa Elving, som inte räknar med att kunna ha något mer att informera om under detta år.

Dementerar påstående

Elving dementerar dock påståenden som gjordes på måndagen av Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson om att Carl Bildt eller någon hos Lundin Oil skulle kunna misstänkas för folkmord.
Svenska kyrkan, som ingår i nätverket Ecos, som nyligen publicerade den rapport som väckt åklagarens intresse, och Amnesty International välkomnar att åklagare utreder misstänkt folkrättsbrott kring oljeutvinningen i södra Sudan under krigsåren 1997–2003.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag