Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt: "Alla tjänar på om debatten lägger sig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tar lätt på kritiken. När Expressens reporter Karl-Johan Karlsson träffar statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagen tar han lätt på FRA-kritiken.
Foto: ROGER SCHEDERIN

Alltihop är ett missförstånd. 

Det är statsministerns analys av den våg av kritik som sköljer över honom. 

- Alla tjänar på om debatten lägger sig, säger han till Expressen.

FRA-debatten tog inte slut i samma stund som voteringen var över. Tvärtom, styrkan i kritiken har bara tilltagit sedan beslutet för en vecka sedan.

 Demonstrationer utanför riksdagshuset, ständigt nya grupper på Facebook, en hård diskussion i moderaternas eget intranät, en lång rad borgerliga skribenter som vänder Alliansen ryggen -  och en muf-ledare som hotar att avgå.

 Så ser Fredrik Reinfeldts vardag ut efter det omstridda FRA-beslutet i förra veckan.


"Varit med om detta förut"

 När Expressen träffar honom i riksdagens kammarfoajé tar han lätt på kritikstormen.

 - Jag har varit med om detta förut. Man driver upp en stämning och en beskrivning som ligger långt ifrån vad lagstiftningen handlar om. Och ändå fortsätter debatten på det sättet, säger han.

Foto: Roger Schederin  Och det är precis så han ser på saken: kritikerna har inte förstått FRA-lagen.

 - Det handlar inte om att rikta sig mot enskilda personer, eller mot svenska medborgare, eller om den enorma informationsinhämtning som nu påstås. Hur ska vi kunna föra en samhällsdebatt med någon som påstår att det som står i lagstiftningen, det står inte där? säger han.


Låter den blåsa över

 I stället för att ta striden direkt tänker han låta den blåsa över. Han kan tänka sig att komma tillbaka och försöka lägga tillrätta senare.

 - Har det varit ett klimat att berätta vad det här handlar om? Det är därför jag säger att vi kanske får återkomma, säger han.

Har du ingen förståelse för kritiken?

 - Beslutet är ju fattat.

 Men det är ju det som de kritiserar.

 - Jo, det kan man göra, men beslutet är fattat, säger Fredrik Reinfeldt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.