Tar lätt på kritiken. När Expressens reporter Karl-Johan Karlsson träffar statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagen tar han lätt på FRA-kritiken. Foto: ROGER SCHEDERIN
Tar lätt på kritiken. När Expressens reporter Karl-Johan Karlsson träffar statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagen tar han lätt på FRA-kritiken.  Foto: ROGER SCHEDERIN

Reinfeldt: "Alla tjänar på om debatten lägger sig"

Publicerad
Uppdaterad
Alltihop är ett missförstånd.
Det är statsministerns analys av den våg av kritik som sköljer över honom.
- Alla tjänar på om debatten lägger sig, säger han till Expressen.
FRA-debatten tog inte slut i samma stund som voteringen var över. Tvärtom, styrkan i kritiken har bara tilltagit sedan beslutet för en vecka sedan.
Demonstrationer utanför riksdagshuset, ständigt nya grupper på Facebook, en hård diskussion i moderaternas eget intranät, en lång rad borgerliga skribenter som vänder Alliansen ryggen - och en muf-ledare som hotar att avgå.
Så ser Fredrik Reinfeldts vardag ut efter det omstridda FRA-beslutet i förra veckan.

"Varit med om detta förut"

När Expressen träffar honom i riksdagens kammarfoajé tar han lätt på kritikstormen.
- Jag har varit med om detta förut. Man driver upp en stämning och en beskrivning som ligger långt ifrån vad lagstiftningen handlar om. Och ändå fortsätter debatten på det sättet, säger han.
Foto: Roger Schederin Och det är precis så han ser på saken: kritikerna har inte förstått FRA-lagen.
- Det handlar inte om att rikta sig mot enskilda personer, eller mot svenska medborgare, eller om den enorma informationsinhämtning som nu påstås. Hur ska vi kunna föra en samhällsdebatt med någon som påstår att det som står i lagstiftningen, det står inte där? säger han.


Låter den blåsa över

I stället för att ta striden direkt tänker han låta den blåsa över. Han kan tänka sig att komma tillbaka och försöka lägga tillrätta senare.
- Har det varit ett klimat att berätta vad det här handlar om? Det är därför jag säger att vi kanske får återkomma, säger han.
Har du ingen förståelse för kritiken?
- Beslutet är ju fattat.
Men det är ju det som de kritiserar.
- Jo, det kan man göra, men beslutet är fattat, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag