Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regnrusk och åskkaos på väg: ”Absolut ingen värme”

Stora regnmängder drar in över Sverige under veckan.Foto: TT NYHETSBYRÅN
I samband med regnen kan det förekomma en hel del åska.Foto: TT NYHETSBYRÅN
När regnen drar över finns chans att hitta svamp i de svenska skogarna.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Stora regnmängder och åska utlovas på flera håll i Sverige till veckan.

Men i ovädret finns en ljusglimt – för nu tittar svamparna fram i landets skogar.

– När regnet torkar upp kan det bli ett bra läge för kantareller, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

För ovanlighetens skull får hela Sverige – från norr till söder – samma typ av väder under veckans andra hälft. 

Prognosen präglas av tunga regnmoln och åskknallar. Ovädret beror på flera lågtryck över Atlanten som nu står på kö för att dra in över Sverige.

– Det är ostadigt väder som kommer, absolut ingen högsommarvärme eller sol. Det kanske är någon dag eller några timmar däremellan då det är uppehåll, men sedan kommer nästa regnområde med lite kallare väder, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Risk för lokala översvämningar

Meteorologen utlovar temperaturer mellan 20 till 15 grader då solen är framme. När regnet slår till kan temperaturerna dock falla ner till omkring 10 grader.

– Tidigare har det varit så i norra Sverige, att det varit lite kallare, men nu är det ungefär likadant överallt, med regn och svalt väder, säger Tora Tomasdottir.

Stundom kan det komma kraftiga regn som kan ge risk för lokala översvämningar och problem i trafiken. I samband med att ovädren drar in kan det även förekomma en hel del åska.

– Det är bra att hålla koll på om man är lite rädd. Åskan kommer att pendla fram och tillbaka.

Läge att leta svamp

Men ovädret har också en ljuspunkt. Pendlandet mellan regn och sol bådar nämligen gott för svamparna i Sveriges skogar.

Meteorologen råder alla svampfantaster att hålla koll på väderleken för att se när det är uppehåll. Då kan det finnas god chans att hitta en gul kantarell. 

– I Stockholm till exempel kan det vara läge på lördag. Då ska det vara uppehåll för då har det just passerat ett regnoväder, säger Tora Tomasdottir.

Enkät: Vad är ditt bästa knep för att hitta svamp?

Jasmine Berg, 20 år, elevassistent, Lönsboda.- Jag skickar ut min andra syster att plocka svamp. Hon är riktigt duktig på att hitta svampar.Foto: PEO MÖLLER
Ronja Berg, 24 år, personlig assistent, Lönsboda.- Jag plockar inte svamp eftersom jag inte äter svamp.Foto: PEO MÖLLER
Mats Johnsson, 58 år, industrielektriker, Duvhult.- Att känna till terrängen och platserna där det brukar växa svamp.Foto: PEO MÖLLER
Annica Hemtze, 42 år, kock, Lönsboda med schäfern Elliot, 11 år.- Jag håller på att lära mig att hitta svamp än så länge. Jag går mycket i skogen med Elliot och då håller jag ögonen öppna efter svamp.Foto: PEO MÖLLER
Eva-Britt Johansson, 60 år, ekonom, Älmhult.- Att tillbringa mycket tid i skog och mark och att cykla längs grusvägar och titta i dikeskanterna, där brukar det finnas svamp.Foto: PEO MÖLLER

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.