Demonstrationer hölls i början av december runtom i Sverige mot nedskärningarna av personlig assistans. Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅNDemonstrationer hölls i början av december runtom i Sverige mot nedskärningarna av personlig assistans. Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer hölls i början av december  runtom i Sverige mot nedskärningarna av personlig assistans. Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Regnér, S, ansvarig minister, vägrar dock möta RBU:s ordförande, eftersom hon är "personlig vän" med ordföranden. Foto: Christian ÖrnbergÅsa Regnér, S, ansvarig minister, vägrar dock möta RBU:s ordförande, eftersom hon är "personlig vän" med ordföranden. Foto: Christian Örnberg

Åsa Regnér, S, ansvarig minister, vägrar dock möta RBU:s ordförande, eftersom hon är "personlig vän" med ordföranden.

 Foto: Christian Örnberg

Regnér vägrar möte med RBU-ordförande

Publicerad

Rörelsehindrade barn och unga (RBU) begärde akut krismöte med Åsa Regnér för flera månader sen om åtstramningarna i assistansersättningen.

Men ministern vägrar - och hänvisar till att hon är "personlig vän" med RBU:s ordförande, Maria Persdotter.

– Jag kan förstå att det inte är så kul att konfronteras med berättelser om de här barnen, säger Maria Persdotter, RBU:s förbundsordförande.

Flera fall där funktionsnedsatta har förlorat sin rätt till assistansersättning har uppmärksammats under året.

Debatten tog fart ordentligt när en ms-sjuk 57-årig kvinna, som var delvis förlamad, dog på en toalett i ett köpcenter i Malmö i oktober i år.

Hon hade dagarna innan vägrats assistans och hjälp till just toalettbesök.

Organisationen Rörelsehindrade barn och unga (RBU) menar att det under hösten varit "en våg" av fall där assistansen till personer med funktionsnedsättning dragits in.

– Ungefär en person om dagen har fallit ur assistanssystemet i år, säger Maria Persdotter, RBU:s förbundsordförande.

Hur har det varit tidigare?

– Det har varit ovanligt att man förlorat assistansen alls tidigare. Hela regelverket bygger på att det ska vara kroniskt, med bestående funktionsnedsättningar, för att ha rätt till assistans. Har man kommit så långt att man får personlig assistans så blir man inte plötsligt frisk, säger hon.

 

Maria Persdotter, RBU:s förbundsordförande.Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Isaks assistans drogs ner: "Förskräckligt"

 

Massiv kritik mot regleringsbrevet

Orsaken till denna "våg av fall" med indragen personlig assistans är att Försäkringskassan börjat göra snävare bedömningar, efter att regeringen i december förra året kom med krav i ett regleringsbrev:

"Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen".

Åsa Regnér, S, ansvarig minister, har förklarat regleringsbrevet med att regeringen vill komma åt oseriösa aktörer på marknaden för personliga assistenter.

Men kritiken har varit massiv. Efter att den ms-sjuka kvinnan dog på en toalett i Malmö kallade riksdagens socialutskott Åsa Regnér och Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler till möte.

Vänsterpartiet begärde att utskottet uppmanade regeringen att stryka formuleringen om att "bryta utvecklingen" i regleringsbrevet till Försäkringskassan för 2016.

 

DEBATT: "Jag ska inte dra att jag har rätt att jobba"

 

RBU höll demonstration i Stockholm 3 december.Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Löfven och Regnér vägrade

I slutet av augusti begärde RBU ett krismöte med ansvarig minister, Åsa Regnér, S, för att diskutera frågan.

Men hon har sagt nej, enligt förbundet. Samma fråga gick därför till statsminister Stefan Löfven - men med samma svar.

 

LÄS MER: LSS-utredning skapar oro: "Jag är livrädd"

 

Senare under hösten har förbundet, tillsammans med Neuroförbundet, även krävt ett nödstopp för indragna assistansbeslut.

– Men vi får inte träffa någon av dem, de har sagt nej, säger Maria Persdotter, RBU:s förbundsordförande.

Hur ser ni på det?

– Det är beklagligt. Jag kan förstå att det inte är så kul att konfronteras med berättelser om de här barnen. Alla som drabbas av det här är det ju illa för, men det blir på något sätt ännu hårdare när det är just barn som drabbas.

"Inte roligare för mig än för henne"

Åsa Regnér hälsar via sin pressekreterare att anledningen till att hon inte vill träffa RBU är att hon och Maria Persdotter är personliga vänner. Enligt pressekreteraren har Åsa Regnér erbjudit sig att träffa generalsekreteraren för RBU i stället.

Maria Persdotter bekräftar att Åsa Regnér erbjudit sig att träffa generalsekreteraren, men att man kommit fram till att det inte är lämpligt då förbundet RBU ska företrädas av den valda ordföranden - och inte en tjänsteman - vid sådana möten.

Maria Persdotter bekräftar också att hon och Åsa Regnér känner varandra sedan ungdomen, men säger att de inte umgås längre.

Men RBU-ordföranden håller inte med om att det är rimlig anledning för en minister att stoppa ett möte med en stor organisation i en så viktig fråga.

– Det kan vara en obekväm och jobbig situation, men den får vi stå över. Det är inte roligare för mig än för henne, säger Maria Persdotter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag