Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regnér svarar nu på Rumäniens angrepp

Åsa Regnér, S. Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Per Wissing

BUKAREST. Nu svarar Åsa Regnér, S, på rumänske regeringens angrepp på tiggarna – att tiggandet är ett eget val och att de borde söka jobb i stället.

– När man läser statistiken om romers situation i det rumänska samhället när det gäller arbetslöshet, utbildning, när man lämnar skolan i förtid, hälsa och bostadssituation kommer romerna sämre ut. Det är statistik, det är så det ser ut, säger Regnér.

Just nu befinner sig barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, i Bukarest för att under fredagen underteckna ett avtal med Rumänien.

Avtalet syftar till att stötta Rumänien i arbetet med att hjälpa sin fattiga romska befolkning. Kort sagt att hjälpa på hemmaplan i stället för att människor tar sig till Sverige för att tigga.

Expressen publicerade under torsdagen en intervju med den rumänske statssekreteraren Codrin Scutaru som menade att tiggandet är ett eget val och att det vore bättre om de sökte jobb i stället. Han förnekade också att det finns en strukturell fattigdom i landet. Åsa Regnér kommenterar nu hans uttalanden:

– Jag har inte träffat den här personen och jag har heller inte hört uttalandet när det gjordes. Men det ett faktum att romer diskrimineras i hela Europa. När man läser statistiken om romers situation i det rumänska samhället när det gäller arbetslöshet, utbildning, när man lämnar skolan i förtid, hälsa och bostadssituation kommer romerna sämre ut. Det är statistik, det är så det ser ut, säger Regnér.

Är hoppfull

Trots det är ministern hoppfull inför undertecknandet av avtalet.

- Vi konstaterar att det är den rumänska regeringen som efterfrågat det här samarbetet, de har definierat områden som vi ska samarbeta runt. Det har bekräftats på de möten jag haft att det finns en stor vilja både på central och kommunal nivå att gå vidare, säger hon.

Regeringens nationelle samordnare Martin Valfridsson är också med på resan till Rumänien. Hans uppdrag är att kartlägga tiggeriet i Sverige och ta fram eventuella åtgärder. Valfridsson menar att den rumänske statssekreteraren förenklar verkligheten.

- Även för den som är ickerom i Rumänien är det jättesvårt att få jobb. Det är lite att förenkla det. Det är inte så lätt att få jobb. Det är ett grundproblem, säger han.

Startskottet till avtalet gick redan i vintras när Rumäniens socialminister Rovana Plumb besökte Sverige.

"Finns ingen diskriminering"

Plumb fick stor uppmärksamhet för ett uttalande hon sa under en presskonferens tillsammans med Åsa Regnér och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S.

- Det finns ingen diskriminering i Rumänien, sa Plumb då.

Regnér vill inte recensera Plumb, som hon träffar igen under fredagen när avtalet skrivs på, men säger:

- Jag tänker att romer är diskriminerade i alla länder. Jag har aldrig hört talas om ett land där det inte är så. Även Sverige har behövt göra upp med sin historia gentemot romerna, säger hon och fortsätter:

- Jag uppfattade att hon kommenterade att lagstiftningen inte diskriminerar.

Är det ett problem att hon har den inställningen?

- Det beror naturligtvis på vad hon menade men jag konstaterar att vi nu har det här avtalet som vi kommer att arbeta med och det utgår från att livet ska bli bättre för de här personerna. Inom ramen för avtalet kan ju andra aktörer än regering och myndigheter också delta och det är ett tillfälle att motarbeta eventuella fördomar, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!