Åsa Regnér gästade onsdagens ”Bara politik” i Expressen TV. Foto: OLLE SPORRONGÅsa Regnér gästade onsdagens ”Bara politik” i Expressen TV. Foto: OLLE SPORRONG
Åsa Regnér gästade onsdagens ”Bara politik” i Expressen TV. Foto: OLLE SPORRONG

Regnér om broschyren: Inte vad jag beställde

Publicerad

Socialstyrelsen gick ut med informationsbroschyren "Till den som är gift med ett barn". 

Broschyren var en del av ett regeringsuppdrag – men tidigare jämställdhetsministern Åsa Regnér hävdar att hon inte fick vad hon beställde.

– Syftet var just att man inte skulle få sådana här frågetecken runt vilken status ett sådant barn har, säger hon i Expressen TV:s "Bara politik". 

Det var i slutet av mars som en broschyr från Migrationsverket skapade rubriker runtom i Sverige. 

"Till dig som är gift med ett barn" vänder sig till människor som nyligen kommit till Sverige och är gifta med barn. 

I broschyren skriver man att barnäktenskap är förbjudet i Sverige och informerar om att barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare räknas som ensamkommande även om de är gifta. 

Sedermera beslutade Socialstyrelsen att dra tillbaka materialet. 

Åsa Regnér berättar i ”Bara politik” att hon ångrar att hon inte gjorde tillräckligt mycket kring frågor om behandling av äldre. Foto: OLLE SPORRONG

Åsa Regnér om broschyren: Inte vad jag beställde

Informationsbroschyren var en del av ett regeringsuppdrag. I Expressens "Bara politik" berättar tidigare jämställdhetsministern Åsa Regnér att hon inte fick det hon beställde. 

– Regeringens syfte med att ta det här beslutet var just att man inte skulle få sådana här frågetecken kring vilken status ett sådant barn har, säger hon. 

– Det var om hur kommunerna ska hantera barn som uppges vara gifta, och jag säger uppges eftersom jag inte ser dem som gifta, fortsätter hon.

 

LÄS MER: Morgan Johansson om krisen: Påverkar ryktet 

 

Åsa Regnér har nu lämnat regeringen för nytt uppdrag inom FN. Ex-ministern kommer i framtiden vara vice chef för UN Women med ansvar för mellanstatliga relationer och strategiska partnerskap. Dessutom blir hon assisterande generalsekreterare för FN. 

I "Bara politik" ser hon tillbaka på sin tid som minister. Åsa Regnér berättar att hon ångrar att hon inte gjorde tillräckligt mycket kring frågor om behandling av äldre. 

– Jag känner att jag kunde göra mer. Det är snart på riktigt vanligt att vara äldre än 90 år, men samhället förbereder sig inte för det, säger hon. 

Åsa Regnér hotades – efter kritiserade LSS-lagen

Åsa Regnér säger vidare att det behövs "ett metoo" av frågor för de äldre och syftar då på att man behöver få i gång en större samhällsdebatt kring frågan.  

– När man sitter i regeringen har man en speciell roll och jag funderar kring vad jag hade kunnat göra mer för att ha en större debatt kring äldrefrågor, säger hon.

 

LÄS MER: LO-ordföranden om kritiken mot valfilmen

 

Ex-mininstern berättade också om de hot hon tvingades utstå efter kritiken mot förändringen av LSS-lagen. Regeringen backade till slut och återgick till ordningen att väntetider ger rätt till personlig assistans. 

– Jag har fått en hel del hot som handlar om den här frågan och det ska bli skönt att slippa det nu. Jag vet inte vem som stod bakom hoten och det är inte jag som behöver utreda det. Jag har polisanmält det som verkligen varit hot. Det är en del av vardagen när man driver olika frågor, säger hon. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag