Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regnbågsflaggan – nu som frimärke

I morse avslöjades motivet för Sveriges nyaste frimärke i TV4:s Nyhetsmorgon. Beskedet: Regnbågsflaggan blir frimärke.
Att Pridesymbolen blir frimärke avslöjades i TV4.

Regnbågsflaggan blir frimärke.

Sverige blir först ut i världen med det HBTQ-värnande motivet när märket börjar säljas i butik 4 maj.

– Jag tänker köpa frimärket, sätta det på ett litet vykort och skicka det till Putin, sa programledaren Tilde de Paula när motivet avslöjades i TV4:s Nyhetsmorgon.

De bestämmer

Varje år ger Posten ut cirka 15 frimärksteman. Frimärksrådet beslutar vilka idéer som blir till slutgiltiga motiv. Rådet består av nio personer. Fem av rådsmedlemmarna kommer från den egna organisationen medan resterande fyra medlemmar är externa.

Frimärksrådet:

Ebba Kleberg von Sydow, journalist

Jan Gradvall, journalist

Jeppe Wikström, fotograf och bokförläggare

Camilla Lundberg, journalist

Håkan Ericsson, vd och Koncernchef, PostNord (ordförande)

Andreas Falkenmark, chef Communications Services, PostNord

Per Ljungberg, kommunikationschef, PostNord Sverige

Martin Pingel, designchef, PostNord Frimärken

Stina Olofsdotter, marknadschef, PostNord Frimärken

På onsdagsmorgonen avslöjades motivet för Sveriges nyaste frimärke i TV4:s Nyhetsmorgon.

Beskedet: Regnbågsflaggan blir frimärke. Märket kommer att finnas till försäljning i butik från och med den 4 maj.

Per Ljungberg, kommunikationschef på Postnord, menar att företagets frimärken har ambitionen att spegla landet Sverige och dess samtid.

– De motiv vi sätter på frimärken är en spegling av Sverige i dag. Mångfald är i dag en självklarhet och vi vill manifestera betydelsen av allas lika värde och framhäva människors unika egenskaper och olikheter, säger Ljungberg.

Först i världen

Sverige är troligtvis först ut i världen med att sätta regnbågsflaggan på ett frimärke. Postnord har letat bland andra länder, men inte lyckats hitta motivet någon annanstans.

Lisa Rydell, konstnären bakom frimärket.Foto: Privat

– Så vitt vi vet är vi först i världen med att ge ut prideflaggan som frimärke. Det har funnits ett par andra fall som har fått mycket uppmärksamhet. Finland gav för några år sedan ut Tom of Finland, som är en väldigt känd konstnär i HBTQ-världen, som fick väldigt stor uppmärksamhet internationellt, säger Ljungberg.

Bakom frimärket står grafiska designern och illustratören Lisa Rydell, vilket man också kan se utskrivet i ena hörnet.

För två år sedan fick hon idén att sätta regnbågsflaggan på ett frimärke och skickade in idén till frimärksrådet, efter att tidigare ha utfört jobb åt Posten.

– Sverige ligger långt fram jämfört med andra länder vad gäller HBTQ-rättigheter, men det är snarare ute i folks hem som allas lika värde behöver bli en rättighet, säger Lisa Rydell och fortsätter:

"Ska skicka frimärket till Putin"

– I dag finns det mycket näthat och det är så lätt för troll att skicka i väg kommentarer och gömma sig. Då är ett brev med ett frimärke precis tvärtom. Det blir en personlig handling och det finns en öppenhet i det.

Frimärksrådet nappade på idén och Lisa Rydell fick själv i uppdrag att utforma motivet. Runt jul skickades allt in för tryck. Sedan dess har hon väntat på att frimärket ska lanseras.

Foto: Postnord / TT NYHETSBYRÅN POSTNORD

– Det har varit lite svårt hålla tyst, säger hon och skrattar.

När motivet avslöjades i Nyhetsmorgon sa programledaren Tilde de Paula skämtsamt att hon tänker köpa ett frimärke, sätta det på ett kuvert och sedan skicka det till Rysslands president Vladimir Putin, vars politik har fått häftig kritik för att vara diskriminerande gentemot sexuella minoriteter.

Per Ljungberg passade då på att uppmärksamma att det fanns ett problem med programledarens plan.

– Då får du sätta på två frimärken eftersom detta är för inrikesmarknad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.