I morse avslöjades motivet för Sveriges nyaste frimärke i TV4:s Nyhetsmorgon. Beskedet: Regnbågsflaggan blir frimärke.I morse avslöjades motivet för Sveriges nyaste frimärke i TV4:s Nyhetsmorgon. Beskedet: Regnbågsflaggan blir frimärke.
I morse avslöjades motivet för Sveriges nyaste frimärke i TV4:s Nyhetsmorgon. Beskedet: Regnbågsflaggan blir frimärke.
Att Pridesymbolen blir frimärke avslöjades i TV4.Att Pridesymbolen blir frimärke avslöjades i TV4.
Att Pridesymbolen blir frimärke avslöjades i TV4.

Regnbågsflaggan – nu som frimärke

Publicerad

Regnbågsflaggan blir frimärke.

Sverige blir först ut i världen med det HBTQ-värnande motivet när märket börjar säljas i butik 4 maj.

– Jag tänker köpa frimärket, sätta det på ett litet vykort och skicka det till Putin, sa programledaren Tilde de Paula när motivet avslöjades i TV4:s Nyhetsmorgon.

På onsdagsmorgonen avslöjades motivet för Sveriges nyaste frimärke i TV4:s Nyhetsmorgon.

Beskedet: Regnbågsflaggan blir frimärke. Märket kommer att finnas till försäljning i butik från och med den 4 maj.

Per Ljungberg, kommunikationschef på Postnord, menar att företagets frimärken har ambitionen att spegla landet Sverige och dess samtid.

– De motiv vi sätter på frimärken är en spegling av Sverige i dag. Mångfald är i dag en självklarhet och vi vill manifestera betydelsen av allas lika värde och framhäva människors unika egenskaper och olikheter, säger Ljungberg.

Först i världen

Sverige är troligtvis först ut i världen med att sätta regnbågsflaggan på ett frimärke. Postnord har letat bland andra länder, men inte lyckats hitta motivet någon annanstans.

Lisa Rydell, konstnären bakom frimärket.Foto: Privat

– Så vitt vi vet är vi först i världen med att ge ut prideflaggan som frimärke. Det har funnits ett par andra fall som har fått mycket uppmärksamhet. Finland gav för några år sedan ut Tom of Finland, som är en väldigt känd konstnär i HBTQ-världen, som fick väldigt stor uppmärksamhet internationellt, säger Ljungberg.

Bakom frimärket står grafiska designern och illustratören Lisa Rydell, vilket man också kan se utskrivet i ena hörnet.

För två år sedan fick hon idén att sätta regnbågsflaggan på ett frimärke och skickade in idén till frimärksrådet, efter att tidigare ha utfört jobb åt Posten.

– Sverige ligger långt fram jämfört med andra länder vad gäller HBTQ-rättigheter, men det är snarare ute i folks hem som allas lika värde behöver bli en rättighet, säger Lisa Rydell och fortsätter:

"Ska skicka frimärket till Putin"

– I dag finns det mycket näthat och det är så lätt för troll att skicka i väg kommentarer och gömma sig. Då är ett brev med ett frimärke precis tvärtom. Det blir en personlig handling och det finns en öppenhet i det.

Frimärksrådet nappade på idén och Lisa Rydell fick själv i uppdrag att utforma motivet. Runt jul skickades allt in för tryck. Sedan dess har hon väntat på att frimärket ska lanseras.

Foto: Postnord / TT NYHETSBYRÅN POSTNORD

– Det har varit lite svårt hålla tyst, säger hon och skrattar.

När motivet avslöjades i Nyhetsmorgon sa programledaren Tilde de Paula skämtsamt att hon tänker köpa ett frimärke, sätta det på ett kuvert och sedan skicka det till Rysslands president Vladimir Putin, vars politik har fått häftig kritik för att vara diskriminerande gentemot sexuella minoriteter.

Per Ljungberg passade då på att uppmärksamma att det fanns ett problem med programledarens plan.

– Då får du sätta på två frimärken eftersom detta är för inrikesmarknad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag