Regn orsakar översvämningar i Norrköping

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Räddningstjänsten i Norrköping har fått ett 20-tal larm om översvämning. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera bostäder i Norrköping har fått sina källare översvämmade till följd av ett kraftigt regnoväder som dragit in över staden. Regnovädret fortsätter norrut under lördagen.

Larmen om problem som orsakades av regn i Norrköping började komma vid 05-tiden.

– Jag gissar på att det är ett 20-tal (larm). Det är vatten som har trängt in i källare och så vidare, säger Jonas Penton på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Dessutom verkar ovädret ha fått en hel del automatlarm att utlösas, vilket kräver uppmärksamhet från räddningstjänsten.

– Vi har tre stationer som bara jobbar med det här, så får vi se om vi tar in ytterligare. Vi får prioritera, det är inget livshotande, utan det är (materiella) värden som står på spel, säger han.

”Lugnat ner sig nu”

Enligt SMHI har det enligt preliminära värden fallit 23 millimeter regn under natten mot lördagen.

– Det har lugnat sig nu. Möjligtvis kan det komma någon enstaka skur under dagen. Under eftermiddagen och kvällen är det allt mer sol, säger Axel Stigborg på vädermyndigheten.

Det är ett stort regnoväder som under tidig morgon ligger över västra Svealand, som rör sig norrut. Enligt Stigborg ser det generellt ut att bli mer ihållande regn och inte de kraftiga skurar som orsakade problem i Norrköping.

– Det ser ut att klarna upp söderifrån under dagen. Det är främst över Norrland det kan dröja kvar under kvällen och natten för norra delen. Det blir växlande molnighet och svalare än det varit den senaste tiden, säger han.

Meteorologens åskvarning inför helgen: Packa paraply

Efter supervärmen drar regnet in – så blir det där du bor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.