Regissören Vilgot Sjöman är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Nyman och Börje Ahlstedt i Vilgot Sjömans film "Jag är nyfiken - gul" från 1967. BILDSPECIAL: Vilgot Sjömans filmliv i bilder

Filmregissören och författaren Vilgot Sjöman är död. Han blev 81 år.

Han dog tidigt på söndagen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm i sviterna efter en hjärnblödning.

Vilgot Sjöman blev 81 år.
Foto: MELANDER KARL

Författaren och filmregissören Vilgot Sjöman, Stockholm, blev ett internationellt namn på 1960-talet genom kontro-versiella och sexuellt utmanande filmer.  1967 hade "Jag är nyfiken - gul" premiär och året därpå "Jag är nyfiken - blå". Han har även gjort filmer som "En handfull kärlek", 1974, och "Fallgropen", 1989. 

Stridbar konstnär

 Vilgot Sjöman har även skrivit uppmärksammade böcker. Hans debutroman, "Lektorn", kom ut 1948 och därefter har han skrivit en rad böcker bland annat den filmsociologiska studien "I Hollywood" och "Drömtydaren: Min bok om Olle Hedberg". För två år sedan skrev han om kvinnorna i sitt liv i den självbiografiska boken "Facit till mina böcker och filmer".  In i det sista var Vilgot Sjöman en aktiv och stridbar konstnär. 2002 anmälde han TV4 till granskningsnämnden för att tv-kanalen avbrutit visningen av hans storfilm om Alfred Nobel med reklam. I slutet av mars tvingades han på grund av sjukdom tacka nej till att medverka i filmfestivalen Nordiska dagar i Höganäs, som där bland annat "Jag är nyfiken - gul" visades. Organisationen Klys förbundssekreterare Ulrica Källén bekräftar dödsfallet för TT efter kontakt med Sjömans hustru.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.