Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regiontopp lämnar efter Expressens granskning

Från intranätet.
Katarina Winell behåller titeln kommunikationsdirektör fram till dess att hon lämnar Region Stockholm den 31 augusti, men Karolinska universitetssjukhusets Henrik Kennedy går in som tillförordnad kommunikationsdirektör.
Foto: SVEN LINDWALL

Region Stockholms kommunikationsavdelning hyrde in konsulter för mångmiljonbelopp – för att göra de anställdas jobb, visade Expressens granskning.

Samtidigt vittnade flera medarbetare om extrema arbetsmiljöproblem och en tystnadskultur, där man hellre följde politikernas nycker än att gav allmänheten rätt information.

Nu meddelar Region Stockholm att den kritiserade kommunikationsdirektören slutar – och att man söker en ersättare. 

Politiker från alla läger reagerade direkt på Expressens avslöjande i slutet av oktober om att Region Stockholm – trots sparkrav och 27 egna kommunikatörer – bara det senaste året hade köpt in kommunikatörskonsulter för 27 miljoner kronor plus moms.

I går – drygt fem månader efter Expressens granskning – lades följande meddelande ut på Region Stockholms intranät:

Kommunikationsdirektör Katarina Winell lämnar sin tjänst som kommunikationsdirektör för att gå vidare till annat arbete inom kommunikationsområdet efter 13 år i Region Stockholm.”

Meddelandet om att Katarina Winell slutar som kommunikationsdirektör lades i torsdags ut på Region Stockholms intranät.

Kommunikationsdirektören för Karolinska universitetssjukhuset, Henrik Kennedy, tar 10 maj över som tillförordnad kommunikationsdirektör, men behåller sin roll på Karolinska.

Källor till Expressen säger att Katarina Winell efter Expressens granskning uppmanats av arbetsgivaren att söka andra jobb, något som Winell förnekar. Winell behåller sin titel som kommunikationsdirektör fram till dess att hon slutar i Region Stockholm 31 augusti, men har efter omorganisationen bara ett fåtal medarbetare under sig. Hon ingår heller inte längre i regionledningskontorets ledningsgrupp.

– Jag slutar av egen vilja. Jag har varit i Region Stockholm i tretton år och nu har jag fått ett fantastiskt erbjudande om ett jätteroligt jobb som jag ser fram emot. Exakt vad det är som jag ska arbeta med vill jag vänta med att avslöja, men jag valde mellan flera erbjudanden. Pandemin pågår för fullt och jag är kvar i regionen några månader till innan jag börjar med det nya, säger Katarina Winell till Expressen.

En anställd som vill vara anonym säger:

– Det här känns som ett slags upprättelse: att de som bestämmer lyssnade på oss när vi vågade berätta hur illa det var och när ni på Expressen visade hur dålig arbetsmiljö vi hade och hur mycket misskötseln kostade skattebetalarna. Men det räcker inte att en eller flera i ledningen slutar: Regionen måste på allvar försöka leva upp till ambitionen att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare.

Regiondirektören: Fortsätter utredningen

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) sade efter Expressens granskning i höstas att konsultkostnaderna ska minska och att hon bett regiondirektören granska detta. När Expressen undrar hur det går svarar regiondirektören:

 – Vi är mitt i en pandemi och därför har inte detta prioriterats. Just nu har vi fler patienter i intensivvården än under toppen av andra vågen, och många andra patienter i vården, så trycket är mycket högt. Vi hann aldrig ur andra vågen innan tredje kom och vi har flera hundra anvisade på krislägesavtalet för att klara våra uppdrag. Detta och vaccination har högsta prioritet. Vi kommer att göra klart utredningen och har gjort det mesta, vi kommer definitivt att bli klara innan Katarina lämnar sitt jobb i regionen, säger Carina Lundberg Uudelepp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.