Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionernas oro – när Astra-beskedet dröjer

Grönt ljus till Astra Zenecas vaccin från EMA – men Sverige väntar med besked kring användning till nästa vecka.
I övriga Europa vaccineras personer med vaccinet från Astra Zenica.
Foto: THOMAS COEX / AP TT NYHETSBYRÅN
Besked väntas nästa vecka.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Astra Zenecas vaccin har åter börjat användas i Europa – men i Sverige dröjer godkännandet. 

Landets regioner är nu oroliga att vaccinationsmålet, som är satt till sista juni i år, inte kommer nås.

– Det är ganska tufft, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i region Västerbotten.

Flera doser av Astra Zenecas vaccin ligger och väntar på att kunna användas hos landets regioner. Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har gett grönt ljus för fortsatt användning, men besked från Folkhälsomyndigheten dröjer. 

Vaccineringen med Astra Zenecas vaccin pausades i alla Sveriges regioner den 16 mars efter Folkhälsomyndighetens beslut.

– FHM har valt att vara försiktiga och pausa i väntan på EMA:s utlåtande. Vad jag förstått ska de återkomma med besked under nästa vecka, säger Jonas Ekström, vaccinsamordnare i Region Västmanland.

Med mindre tillgång på vaccin gör pausen att den redan långsamma vaccinationstakten saktas ner ytterligare. Det börjar bli stressigt att hinna med målet att erbjuda alla över 18 år vaccin innan den sista juni i år.

– Å ena sidan är det extremt få fall av allvarliga biverkningar, å andra sidan har unga friska personer drabbats. Men eftersom vi varje dag som går fördröjer vaccinationer så riskerar personer att bli svårt sjuka och avlida i covid-19. Det är en jättesvår avvägning, just nu avvaktar vi och ser vad FHM kommer fram till.

Utifrån leveransprognosen som finns hinner 81 procent av alla västmanlänningar över 18 år vaccineras i tid. Om Astra Zenecas vaccin försvinner sjunker den siffran till runt 70 procent, berättar Jonas Ekström.

– Vi vill snarare se att det går i den andra riktningen – att vi får flera doser och mer vaccin. Så det har absolut betydelse.

”En teoretisk möjlighet”

I region Västerbotten innebär väntan på beskedet att ett par tusen doser inte kan ges varken denna, eller nästa vecka.

– Det är tråkigt samtidigt som jag förstår att man vill vara säker, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i regionen.

Frankrike har godkänt vaccinet för personer över 55 år då inrapporterade biverkningar på den åldersgruppen varit få, menar Ronny Lestander.

Att nå vaccinationsmålet innan sista juni tror han kommer bli svårt, men att det helt beror på vaccinleveranserna.

– Enligt prognosen är det väldigt många doser som ska komma senare i vår. Håller den prognosen, då finns det en teoretisk möjlighet att hinna vaccinera med en dos innan sista juni, gör det inte det blir det väldigt svårt. 

Färska siffror visar att nästan 30 000 personer nu har fått dos ett. Av dem har 11 500 också fått den andra dosen.

Hur vägs riskerna mot nyttan med Astra Zenecas vaccin?

Så här ligger det till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.