Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionernas oro – barn driver smittan

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Foto: ULF SIRBORN / KAROLINSKA INSTITUTET
Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
KI-professorn: Trolig sportlovseffekt men mutanterna kan påverka smittspridningen bland unga.
Foto: ULF PALM / TT / ULF PALM TT NYHETSBYRÅN

Den tredje pandemivågen börjar skölja över Sverige och flera regioner ser en oroande trend där barn och unga dominerar smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten står fast vid att barn inte är drivande – men medger att smitta kan förekomma.

– Det finns ingen skarp gräns, att man vid en viss ålder börjar smitta, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

I region Jönköping har smittskyddsläkarna sett att allt fler skolbarn smittats efter sportlovet.

– Det är inget alarmerande med ökningen bland barnen och det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser utifrån detta, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i regionen till JP. 

Samma tendenser syns i region Västra Götaland, där smittspridningen ökat som mest i åldersgruppen 10-19 år.

– Vi vet ju också att mycket smitta förekommer i hemmet, i familjerna. Men helt klart är personer i den här åldersgruppen väldigt aktiva och har många kontakter på olika sätt, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Också Gävleborg ser en ökning i alla åldersgrupper – från tio till 69 år – där 60 procent av de positiva testerna är mutantsmitta. I regionen uttrycks en stark oro för att barn driver smittspridningen.

– Det här med att barn och ungdomar inte smittar särskilt mycket är inte korrekt, konstaterade landshövding Per Bill på en pressträff på torsdagen.

Tonåringarna stor smittogrupp

Det är en trend som följer även från den nationella statistiken. Under vecka 7 stod åldersgruppen 18-19 för den största andelen positiva fall i Sverige, och gruppen 0-19 för 17 procent av alla smittofall i landet.

Men Folkhälsomyndigheten står fast vid att barn och unga inte står för någon betydande del av smittspridningen.

– Vi kan inte se det, sa Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors på torsdagens pressträff. 

– Det här är relativa begrepp, visst kan barn och unga smitta. Här drivs smittspridningen i många åldrar, det finns ingen skarp gräns, att man vid en viss ålder börjar smitta, fortsatte hon.

Experten: Sportlovseffekt

Den plötsligt stora andelen smittade unga kan förklaras med ökat resande under sportlovet i kombination med att unga har svårare att begränsa sina kontakter, men också att unga inte testats i någon större utsträckning förut.

– Det skulle förvåna mig om det var en verklig förändring i smittans spridning. Det är i första hand en artefakt av att man testar mera, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Men han flaggar också för att de mer smittsamma mutationerna, till exempel den brittiska varianten, kan påverka.

– Om det är så att den börjat bete sig så att man har en längre period där man inte märker att man har blivit sjuk då kan man förvänta sig att den tar sig in i nya åldersgrupper också, säger Dillner.

Barn med långtids-covid missades – FHM förklarar varför

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.