Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionernas larm: Kraftig ökning av virusmutationen

Fördubblat antal covidfall i Västerbotten. Områdeschefen Magnus Hedström om utvecklingen: ”Är självklart väldigt orolig”.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Foto: DAVID DAHLBERG / TT NYHETSBYRÅN
Stephan Stenmark.
Foto: REGION VÄSTERBOTTEN
Flera regioner larmar om ökad smittspridning.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska mutationen sprider sig över landet.

Flera regioner larmar nu om ökad smittspridning.

Samtidigt har flera skolor drabbats av coronautbrott – och hela klasser satts i karantän.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

På en vecka har antalet covidfall i Region Västerbotten fördubblats – från 440 till 806 positiva tester.

– Utvecklingen är mycket allvarlig och vi måste se till att träffa så få människor som möjligt, röra oss mindre ute i samhället och prioritera det som är nödvändigt, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark i ett pressmeddelande.

I Skellefteå är smittan tydligt kopplad till batteriföretaget Northvolts fabriksbygge. Där har 100 anställda visat sig vara coronasmittade, skriver Svenska Dagbladet. Av dem bar 27 på den brittiska virusmutationen och nu pågår en omfattande testning på arbetsplatsen.

Lycksele har drabbats av ett stort utbrott på en högstadie- och gymnasieskola. På Finnbacksskolan har 35 elever och 7 från personalen hittills konstaterats smittade. Och på Forsdalaskolan har sex personer i personalen fått covid-19, vilket gör att hela årskurs 1 nu skickas hem för distansundervisning, skriver SVT Västerbotten.

De här provsvaren har nu skickats på analys för att ta reda på vilken virusvariant det handlar om.

Med anledning av det försämrade läget tvingas sjukvårdsledningen i Umeå öppna sin avdelning för covid-intensivvård. Man går också upp i förstärkningsläge igen.

Hel klass sätts i karantän

I Uppsala har flera barn i samma lågstadieklass blivit sjuka på kort tid, varav en lärare och en elev hittills har visat sig ha covid-19. Det finns för närvarande inga uppgifter om att det rör sig om den brittiska mutationen.

Hela klassen sätts nu i karantän resten av veckan. Föräldrarna kommer att få hämta bokpaket så att barnen kan fortsätta sin skolgång hemma.

– Det har varit en hög frånvaro i den här klassen och nu har man bekräftade fall av covid. Smittskyddsläkaren i regionen har beslutat om att sätta barnen i karantän veckan ut, säger grundskolechef Erik Ojala till Upsala Nya Tidning.

Det är andra gången på kort tid en hel klass skickas hem i kommunen. Förra veckan var det en sjätteklass på Hågadalsskolan i Uppsala som berördes.

Nya rekommendationer för testning

I förra veckan varnade Region Gävleborg för en tredje pandemivåg. Den brittiska mutationen sprids allmänt och antalet patienter på sjukhus har ökat, skrev regionen i ett pressmeddelande.

På måndagen gick Region Halland införs nya testrekommendationer, efter att antalet smittade med en muterad variant av coronaviruset har ökat rejält.

Hittills har totalt 13 fall av den brittiska mutationen upptäckts och nu pågår en stor kartläggning för att ta reda på exakt hur många det rör sig om, skriver Hallands Nyheter. De tre kommande veckorna ska alla positiva självtest att skickas till Tyskland för att söka efter mutationer.

”Kan inte radera ut den här virusvarianten”

Regionen uppmanar nu också alla som bor ihop med någon som testat sig att själv ta ett coronatest inom fem dagar.

– Vi tror inte att vi kommer kunna radera ut den här virusvarianten. När vi hittar stammar som är mer aggressiva och smittsamma är det rimligt att anta att det kan leda till en tredje våg. Det här är mer ett försök att bromsa in den, säger Maria Ryberg Mo till Hallands Nyheter.

I Region Skåne kommer helgenomsekvensering av positiva coronatest att genomföras från och med nästa vecka. Syftet är att ta reda på vilka virusvarianter som florerar.

– Utmaningen är att på relativt kort tid bygga upp tillräcklig analyskapacitet. Det finns ett stort behov av typning. Förutom en bred kartläggning av vilka varianter som cirkulerar, förväntar vi oss också mer specifika frågeställningar, säger Sofia Gruvberger Saal, sektionschef vid CMD, Centrum för molekylär diagnostik, i ett pressmeddelande. 

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

”Vi har vaccinkontrakt för 40 miljoner svenskar”

Stor risk att du behöver ta fler än två sprutor.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.