Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionerna redo för vaccin: ”Utmaning”

Vaccinforskaren Matti Sällberg svarar på frågor om coronavaccin.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

Vaccinering mot covid-19 kommer att bli ”en logistisk mardröm” varnade WHO:s europachef Hans Kluge i september. 

I Tyskland förbereds för att sätta upp vaccinationscentraler i konserthus, gympasalar och kyrkor.

I Sverige, som kommer att få vaccin samtidigt, ligger ansvaret på regionerna. 

– Jag pratade med alla regiondirektörerna i går, och de säger att de är redo, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Men exakt hur det ska gå till är inte klart.

Vaccin mot covid-19 kommer att komma till Europa i januari, eller möjligen runt julhelgen enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Strömberg. 

Tyskland planerar för att börja vaccinera sin befolkning i december om alla tillståndsprocesser fungerar. Skulle det bli så innebär det att även Sverige kommer kunna starta med vaccinering i december, eftersom vaccinet köps in via EU. 

– Det är samma godkännande, det är samma inköpsavtal, säger Richard Bergström. 

När vaccinet väl kommer är det upp till regionerna att hantera distribueringen. Richard Bergström berättar att han haft möte med regiondirektörerna om stundande vaccinering. 

– De säger att de är redo, säger han. 

Delar du den bilden?  

– Det är svårt att bedöma, jag har ingen insyn i de verksamheterna. 

Mest omfattande vaccinationskampanjen

Det har däremot Emma Spak, som är chef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Landsting (SKR).

Hon konstaterar att regionerna aldrig stått inför en så omfattande vaccinationskampanj som coronaviruset kräver. Just nu pågår ett ”extremt intensivt” arbete för att kunna starta vaccineringen så fort det är möjligt, men det är fortfarande väldigt många pusselbitar som ska falla på plats i kedjan av logistik. Inte minst eftersom man fortfarande inte vet vilket vaccin, av de fyra som Sverige hittills avtalat, som kommer att godkännas först. Därför arbetar regionerna med olika scenarior, beroende på vilket vaccin som kommer först och i hur stora mängder de levereras.

– Vaccinen måste hanteras på olika sätt, ett ska förvaras i minus 70 grader, andra är i två doser och då måste man vara säker på att man har både dos ett och dos två när man ger den första, och att patienten kommer tillbaka ett exakt antal dagar senare. Att behöva vaccinera både i hemmet, på ordinarie mottagningar och särskilda mottagningar. Det skulle innebära flera olika system samtidigt, så det är klart att det är en utmaning.

Så ser andra länders vaccinplaner ut

I Tyskland har regeringen bett regionala myndigheter att ha specialanpassade vaccinationscenter redo i mitten av december. Bara i Berlin räknar man med att kunna vaccinera upp till 4000 personer om dagen, i sex olika storskaliga vaccincenter. Det handlar, i Berlin, om en mässhall, två flygterminaler, en konsertarena, en ishall och en velodrom.


Frankrike har reserverat 90 miljoner doser, men har ännu inte kommit med någon officiell strategi för massvaccinering. En talesperson för regeringen sa förra veckan att myndigheter arbetade med att ta fram förslag på lokaler för vaccincenter, och att föreslå företag som kan transportera vaccinen.


I Spanien kommer vaccineringen ske på 13 000 vårdcentraler runt om i landet. Man hoppas ha kunnat vaccinera omkring 2,5 miljoner människor i ett första steg mellan januari och mars. I mitten av 2021 hoppas man ha vaccinerat majoriteten riskgrupperna.


England har beslutat att köpa 335 miljoner doser från sju olika tillverkare. De flesta av doserna kommer att levereras till omkring 1000 kommunala vaccinationscenter. En tredjedel av doserna kommer att administreras till mellan 40 till 50 storskaliga vaccinationscenter, i till exempel arenor och konferenscenter.

SKR: Har fortfarande inte all information vi behöver

Medan både Storbritannien, Frankrike, Spanien och England har mer eller mindre uttalade planer för var, hur, och när vaccineringen ska ske, finns det inget lika tydligt svar i Sverige.

Enligt Emma Spak beror det på det hon kallar ”osäkerhetsfaktorer”.

– Att vi, så pass nära inpå att påbörja vaccineringen, fortfarande inte har all information vi behöver.

– Här i Sverige är riktningen sådan att det är regionerna som vaccinerar inom ramen för den ordinarie hälso- och sjukvården. Det ska dokumenteras där, följas där, bedömas där om vilka som kan få vilket vaccin. Det kan hända att andra länder har ett annat upplägg, jag har inte så stor insyn i det.

”Är förberedda så långt det är möjligt”

Vaccinet kommer först att distribueras till ett centrallager i Sverige, varifrån det sedan fördelas ut i landet. Var det lagret kommer ligga är ännu inte bestämt, och kommer att omgärdas av sekretess. Det kommer också råda förstärkt säkerhet där vaccinet sedan förvaras hos regionerna – och vart det är kommer kanske också förbli en hemlighet.

Alla doser kommer inte till Sverige på en gång, utan det leveras successivt under en längre tid. Det är ännu inte klart hur Folkhälsomyndigheten kommer att fördela vaccinet till de 21 regionerna, och därför är det svårt att svara på när man räknar med att alla i riskgrupp har vaccinerats.

– Det är avhängigt hur mycket vaccin man får hit, hur mycket som kommer till varje region.

Men Emma Spak, liksom vaccinsamordnaren Richard Sjöberg, är övertygad: Regionerna är redo.

Eller, så redo de i nuläget kan bli.

– Jag uppfattar att regionerna är förberedda så långt det är möjligt att vara förberedd i nuläget. Om en vecka har vi mer information.

Emma Spak om...

... var vaccineringen kommer att ske: ”I grunden är förhoppningen att man ska kunna använda den logistik som redan finns, det vill säga primärvården och vaccinera ute på äldreboenden, för att slippa flytta riskgrupper. Men kommer stora volymer vaccin in så tittar regionerna på möjligheten att vaccinera i andra lokaler, och även hemmavaccination”.


... när vaccineringen kommer ske: ”De som har mer insyn i processerna pratar om januari. Sen gäller det att regionerna får information om vilket som godkänns och när det kan börja levereras, då vet man vad man jobbar mot för datum. Så det pågår ett extremt intensivt arbete just nu, för att kunna starta så fort det bara är möjligt”.


... regionernas förberedelser: ”Regionerna är erfarna på att göra ganska omfattande vaccinationskampanjer, det gör man varje år när man vaccinerar för säsongsinfluensa. Det finns en grundläggande struktur för hur man gör det. Sen innebär ju det här en potentiellt mycket mer omfattande vaccination. Vad regionerna gör nu är att man håller på att jobba fram en plan för hur man rent praktiskt ska göra”. 

Regeringen har totalt tecknat fyra vaccinavtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.