Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionerna bryter mot diskrimineringsreglerna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera svenska regioner har antagit egna riktlinjer för att patienterna inte ska få välja vårdpersonal utifrån etnicitet, skriver DN. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera svenska regioner har antagit riktlinjer för att patienterna inte ska få välja vårdpersonal utifrån etnicitet. 

Dagens Nyheter kan nu visa att flera av dem bryter mot sina egna riktlinjer. 

Flera regioner har utformat policyer för att patienter inte ska kunna välja vårdpersonal enbart grundat på vårdgivarens etnicitet. Men flera regioner går emot dessa riktlinjer genom att erbjuda patienter att få vård av etniskt svenska läkare eller tandläkare på sina offentligt drivna kliniker, rapporterar DN. 

Region Jönköping är en av dem och var även först i Sverige med policyn. 

Direktör Charlotta Edsdotter säger till DN att regionen inte har någon orsak att hamna i konflikt med patienter som har dylika önskemål. Däremot ska vårdgivarna inte gå med på önskemålen. 

”Man kanske var lite rädd”

– Jag tror det är flera saker som spelar roll. Man kanske inte tänkte på det. Man kanske var lite rädd. Vad är det jag hör? Om man har gott om svenska läkare så kanske det var lättare att säga det snarare än att markera. Man ska heller inte markera i onödan, säger hon till DN. 

Även regionerna Kalmar, Örebro, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Jämtland-Härjedalen, Västernorrland går emot sina riktlinjer, skriver DN.

Bland annat Stockholm, Skåne och Norrbotten har inga dylika riktlinjer, enligt DN. 

Åsa Lindhagen: Så behöver vi jobba politiskt mot rasism

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.