Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionen larmar: Vi är tydligt i en tredje våg

Stor spridning av den brittiska varianten – regionen larmar om situationen.
Smittan ökar i region Gävleborg som uppger att det är ”tydligt” att man är inne i en tredje våg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den brittiska mutationen sprids snabbt i regionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Taha Alexandersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överläkaren Johan Styrud.
Foto: Privat / PRIVAT

Andelen människor som insjuknat i covid och behöver intensivvård har ökat med 20 procent på tio dagar. 

I 13 av 21 regioner larmas det om en uppåtgående trend, rapporterar Sveriges radio Ekot

– Vi ser tydligt att vi är i en tredje pandemivåg, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör för region Gävleborg, i ett uttalande.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

240 covidsjuka patienter vårdas nu på intensivvårdsavdelning (IVA) jämfört med 197 för tio dagar sedan, rapporterar Ekot. 

Det finns dock viss eftersläpning i statistiken. 

Direktören: ”Sprids med allt högre hastighet”

I region Gävleborg vårdas 53 patienter med covid-19 – 10 av dessa vårdas på intensiven.

Nu larmar regionen om situationen i ett pressmeddelande. 

– Vi ser tydligt att vi är i en tredje pandemivåg och den brittiska varianten av coronavirus sprids med allt högre hastighet, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör för region Gävleborg, i pressmeddelandet

Regionen kommer att öppna fler intensivvårdplatser i Gävle och Hudiksvall under veckan för att klara av trycket. 

– Det är sannolikt så att vaccinationerna har hjälpt de äldre, men än mer bekymmersamt att smittspridningen är så stor i de andra åldersgrupperna att så många behöver vård, säger Johan Kaarme i uttalandet. 

Västerbotten – som bland annat upplevt ett stort utbrott av den brittiska mutationen på Northvolts batterifabrik – är värst utsatt med flest intensivvårdspatienter per capita.  

Västerbotten: ”Mycket ansträngt”

– Läget inom sjukvården är mycket ansträngt. Både på vanliga vårdavdelningar men även på IVA, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör för regionen, till Ekot.  

Nu kämpar regionen med att klara anstormningen. 

– Vi gör allt vi kan för att klara det genom att vi flyttar om personal och så vidare. Men det är väldigt ansträngt, säger Brita Winsa till Ekot. 

Norrbotten har näst flest IVA-patienter per capita, följt av Jönköping och Västra Götalandsregionen. 

– Det vi är oroliga för är naturligtvis att samtliga tre storstadsregioner ska få en trend uppåt. Där är vi inte än, men det är framför allt där det till antalet blir väldigt många patienter, säger Taha Alexandersson, biträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till Ekot. 

”Det går inte åt rätt håll här i Stockholm”

Johan Styrud är ordförande för läkarföreningen i Stockholm och jobbar som överläkare på Danderyds sjukhus. 

Han ser oroande tecken även i region Stockholm. 

– Det är en liten uppgång. Om det är början på en tredje våg eller om det är andra vågen som går upp och ner, det kan jag inte svara på. Det är inte samma uppgång än som de har i Västerbotten eller Gävleborg. Men det går inte åt rätt håll här i Stockholm. Det stiger långsamt, säger Johan Styrud. 

Är du orolig för att sjukvården i Stockholm ska kunna klara trycket ifall vi går in i en tredje våg? 

– Absolut, man ska ha väldigt stor respekt för det här. Sjukvården har gått för fullo nu i 12 månader snart och det börjar bli väldigt ansträngt. Den brittiska mutationen ökar och den verkar inte vara farligare men den har mycket större smittsamhet, så då tar den över. 

Så vet du om det är pollen eller covid-19

Två saker i symtomen att vara uppmärksam på.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.