240 covidsjuka patienter vårdas nu på intensivvårdsavdelning (IVA) jämfört med 197 för tio dagar sedan, rapporterar Ekot.
Det finns dock viss eftersläpning i statistiken.
Direktören: ”Sprids med allt högre hastighet”
I region Gävleborg vårdas 53 patienter med covid-19 – 10 av dessa vårdas på intensiven.
Nu larmar regionen om situationen i ett pressmeddelande.
– Vi ser tydligt att vi är i en tredje pandemivåg och den brittiska varianten av coronavirus sprids med allt högre hastighet, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör för region Gävleborg, i pressmeddelandet.
Regionen kommer att öppna fler intensivvårdplatser i Gävle och Hudiksvall under veckan för att klara av trycket.
– Det är sannolikt så att vaccinationerna har hjälpt de äldre, men än mer bekymmersamt att smittspridningen är så stor i de andra åldersgrupperna att så många behöver vård, säger Johan Kaarme i uttalandet.
Västerbotten – som bland annat upplevt ett stort utbrott av den brittiska mutationen på Northvolts batterifabrik – är värst utsatt med flest intensivvårdspatienter per capita.
Västerbotten: ”Mycket ansträngt”
– Läget inom sjukvården är mycket ansträngt. Både på vanliga vårdavdelningar men även på IVA, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör för regionen, till Ekot.
Nu kämpar regionen med att klara anstormningen.
– Vi gör allt vi kan för att klara det genom att vi flyttar om personal och så vidare. Men det är väldigt ansträngt, säger Brita Winsa till Ekot.
Norrbotten har näst flest IVA-patienter per capita, följt av Jönköping och Västra Götalandsregionen.
– Det vi är oroliga för är naturligtvis att samtliga tre storstadsregioner ska få en trend uppåt. Där är vi inte än, men det är framför allt där det till antalet blir väldigt många patienter, säger Taha Alexandersson, biträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till Ekot.
”Det går inte åt rätt håll här i Stockholm”
Johan Styrud är ordförande för läkarföreningen i Stockholm och jobbar som överläkare på Danderyds sjukhus.
Han ser oroande tecken även i region Stockholm.
– Det är en liten uppgång. Om det är början på en tredje våg eller om det är andra vågen som går upp och ner, det kan jag inte svara på. Det är inte samma uppgång än som de har i Västerbotten eller Gävleborg. Men det går inte åt rätt håll här i Stockholm. Det stiger långsamt, säger Johan Styrud.
Är du orolig för att sjukvården i Stockholm ska kunna klara trycket ifall vi går in i en tredje våg?
– Absolut, man ska ha väldigt stor respekt för det här. Sjukvården har gått för fullo nu i 12 månader snart och det börjar bli väldigt ansträngt. Den brittiska mutationen ökar och den verkar inte vara farligare men den har mycket större smittsamhet, så då tar den över.