Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Region Gotland kräver skyddsjakt – på mås

En fiskmås.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Måsarna på Visby lasaretts tak har blivit ett så stort problem att regionen nu ansökt om skyddsjakt. Region Gotland befarar ett helikopterhaveri, skriver helagotland.se.

Enligt en uppskattning finns omkring 100 fiskmåsar i närheten av helikopterplattan på taket. I första hand vill man ta bort bon och ungar, och som sista utväg skjuta måsarna.

– Fiskmåsarna är över hela sjukhusområdet, så det är rätt stora ytor vi behöver jobba med, säger Mikael Ekelöf, enhetschef vid avdelningen för fastighetsservice.

I ansökan till länsstyrelsen skriver han ”Vi anser att populationen ökat senaste året och att risken för en incident ökat”.

Planen är att ta bort så många individer som krävs för att kunna upprätthålla flygsäkerheten.

– Vi är certifierade som flygplats och i certifikatet står det att vi ska ha koll på fågelförekomst. Sen är det ju ett väldigt utsatt läge vi har här precis vid kusten, säger Mikael Ekelöf.

Härnösandsmåsarnas kamp – i jakten på McDonalds-pommes

Fågelkaos på parkeringen: ”Nä! Stackars dem!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.