Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Region Jönköping tvingas minska antalet iva-platser

Victor fick dubbla vacciner på en dag
På flera håll i landet råder det en tung arbetsbelastning inom intensivvården.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Martin Takac, direktör för kirurgisk vård i Region Jönköping.
Foto: Johan Werner Avby / Identiteten på upphovsmannen

Den tredje vågen har slagit hårt mot Region Jönköping.

Nu är arbetsbelastningen så hård att regionen tvingas skära ner på antalet intensivvårdsplatser, enligt Sveriges Radios Ekot.

Regionen har försökt att lösa problemet med den höga arbetsbelastningen, bland annat har man sökt om hjälp med personalförstärkning från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, men utan resultat.

– Förra veckan gjorde vi den här ansökan för att få hjälp med intensivvårdsbemanning, det var det vi egentligen frågade efter. Men det var svårt för de andra regionerna runt oss att hjälpa till med bemanning, att skicka personal till region Jönköping, säger Martin Takac, direktör för kirurgisk vård i Region Jönköping, till radion.

På grund av nedstängningarna kommer patienter att behöva flytta till grannregionerna, men vad som händer om platserna tar slut där eller ifall en patient är för sjuk för att flyttas är oklart, enligt Martin Takac.

– Ja då hamnar vi i en väldigt besvärlig situation, eftersom vi varit väldigt tungt belastade länge. Sen är det klart att detta fungerar ju så länge som det inte är fullt runtomkring oss, självklart, säger han till Ekot.

Snabbutbildat personal

Arbetsbelastningen är även mycket tung på Sahlgrenska i Göteborg. Där har man sedan en tid tillbaka snabbutbildat vårdpersonal så att de kan stötta intensivvården.

Enligt Peter Dahm, verksamhetschef på Sahlgrenska, har åtgärden gett resultat.

– Om man tänker på det och vad vi åstadkommit i Sverige, att skapa alla de här extra hundratals intensivvårdsplatserna just för covidpatienter, så tycker jag att det är helt fantastiskt vilket enormt arbete intensivvården i Sverige har gjort, säger han till Ekot.

”Nu gäller det att hålla ut”

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns kapacitet till att fördubbla antalet iva-platser, och där har man även aktiverat krislägesavtalet för att bemanna platserna.

Björn Persson, verksamhetschef på Karolinska, vädjar dock till allmänheten om att följa rekommendationerna.

– Om man bidrar till ökad smittspridning kommer man också bidra till att operationsköerna växer och att folk får vänta längre på sin operation. Förr eller senare har vi vaccineffekterna här, men nu gäller det att hålla ut och verkligen tänka till och följa rekommendationerna, säger han till Radion.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Vändningen: Astra Zenecas vaccin rekommenderas även till äldre

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.