Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regina Lund: Läkarna gav mig ett år att leva

"Jag orkar inte ljuga och gömma mig längre. Trycket på min familj och mina vänner är stort och det är påfrestande att dölja saker", säger skådespelaren och musikern Regina Lund, 46 som i våras fick beskedet att hon drabbats av bröstcancer.
Foto: Ylwa Yngvesson

Hon tänker sig en variant av Sugar Kanes raka page och den frisyr hon hade som Ivar Kreugers älskarinna i tv-serien om tändstickskungens liv.

Regina Lund, så många hårfärger och häftiga stilar genom åren.

Men den här gången är det ingen roll hon förbereder sig för.

Peruken hon just ska prova ut, vill hon egentligen inte ha.

Sju månader efter dödsdomen berättar skådespelaren, sångerskan och allkonstnären för första gången om sin cancersjukdom.

- De gav mig ett år att leva.

När vi kommer fram har perukmakeriet på Södermalm i Stockholm inte öppnat än.

Regina Lund, 46, kisar för att se vad det står på skylten.

- När man tar cellgifter skiftar synen hela tiden, säger hon. Det är ingen idé att skaffa glasögon heller för då får man byta varje dag.

Det är lite nervöst att träffa henne, hur förbereder man sig?

Jag vet inte så mycket på förhand, hur illa är det? Vad är oddsen? Hur märkt är hon av sjukdomen?

Därför är det oerhört befriande att se Regina Lund komma ut från sin port; lårhöga lackstövlar, bredbrättad hatt och ögonfransar man kan vifta bort vilken politisk skandal som helst med.

Fast, det tog flera timmar att få till sminket, säger hon, och ögonfrasarna är ditlimmade.

- Utan allt det här ser jag ut som Onkel Fester i "Addams family". Jag kan hoppa in för Lasse Kronér närsomhelst, säger skådespelerskan och skrattar.

Humor.

Hon är där nu, i bland.

Men det har tagit över ett halvår, och det är fortfarande svårt att prata om det.

Det var mitt i den sköna påskhelgen, Regina Lund hade fått klart med en egen tv-show i USA ,"Reginas Reality", hon hade spelat in nya låtar i studion varav en skickats till Melodifestivalen 2014 och skulle gå en långpromenad med en kompis, när mattan bokstavligen rycktes undan.

Hon börjar berätta:

- Jag stod i duschen när jag föll ihop, totalt. Jag kunde varken gå eller stå och fick våldsamma kramper. En ambulans hämtade mig och körde mig till akuten. Sju olika läkare letade i fem dagar, överallt, men de hittade ingenting. Jag var "hur frisk som helst".


Det sista Regina Lund gjorde innan cellgiftsbehadlingen påbörjades var att ta med sonen Wiggo till Rom.
Foto: Foto: Privat.

- Men så precis innan jag skulle gå kom en läkare och frågade "får jag klämma lite på dina bröst?"

Det fick han, och han behövde inte trycka länge.

- Det där är en väldigt stor knöl...

Regina Lund beskriver det som att allt blev svart. Hon blev livrädd såklart, men utåt visade hon ingenting.

Hon skrev på sin blogg att "jag är nu botad och mina värden är på topp igen och läkarna säger att jag är frisk som en 20-åring", när tidningarna ringde pratade hon om ett misstänkt hjärtfel som inte var hjärtfel utan snarare utbrändhet.

"Jag har inte orkat berätta"

Så sent som dagen innan vi träffas lägger hon ut en "ny musikvideo" på hemsidan, hon dansar och sjunger och önskar en magisk höstvecka.

- Jag kollapsade de facto, det gjorde jag ju. Men det var inte hjärtat och jag har inte varit utbränd. Jag försökte svamla ihop nåt, vad som helst som inte var cancer, för att få vara i fred. Jag var i total chock och har varit det i flera månader, säger Regina Lund och fortsätter:

- Jag har ljugit och jag har mörkat, men jag har inte orkat berätta. När jag har åkt skytteltrafik mellan akuten och rehab har jag gjort det under pseudonym. Jag har hetat "Anna Karlsson" så att ingen skulle hitta mig.

Den härligt höstiga musikvideon "Breathe" som hon postade på bloggen häromdagen, spelades i själva verket in förra hösten.

- Jag har låst in mig, jag gick inte ens ut och köpte juice. Det här är första gången jag orkar visa mig under de här månaderna, förutom två minuter på Pride-festivalen. Jag var egentligen jättesjuk då men ville hålla mitt ord till min koreograf Hans Marklund och min kurator på SÖS rådde mig också att göra det, så jag uppammade kraft och drog ut slangarna.

"Min son var det första jag tänkte på"

Tumören i hennes vänstra bröst hade funnits där i sex till tio år och det var inte tid att vänta.

- Jag frågade läkarna "give it to me straight, hur lång tid har jag om jag inte opererar?" och de svarade "ett år". Det var fruktansvärt. När man får ett sånt besked ställs man inför vad som är viktigt i livet. Min son var det första jag tänkte på. Helvete! Jag vill vara med honom! säger Regina Lund och sväljer hårt, hon får trycka för att hålla lösögonfransarna på plats.

- Jag ville bara packa väskan, ta Wiggo till Hawaii, surfa, äta frukt och titta på himlen.

Den 29 april, dagen efter sonens fjortonde födelsedag, lades sångerskan in på St Görans sjukhus.

- Jag kände att vi ändå var tvungna att fira så vi checkade in på Clarion hotell och firade Wiggo, sen tog vi en taxi tillsammans på morgonen till sjukhuset, vi lekte "Scrubs" hela vägen och försökte tackla det på det sättet.

- Jag var jätteärlig med min son och han sa: "Ta all smärtlindring, mamma, jag vill inte att du ska ha ont".

Hon fick hoppet tillbaka

Operationen var inte okomplicerad, men gick bra.

Man tvingades gröpa ur 17 centimeter av bröstet och dessutom avlägsna två angripna lymfkörtlar.

Ett nytt bröst byggdes upp av fett och vävnader och undertecknad kan bara hålla med, det är ett kirurgiskt praktverk, till och med bröstvårtan fick hon behålla.

Det började kännas ljusare.

Från att ha planerat sin död, skrivit testamente, valt kyrka (Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle) och bett Andreas Kleerup sjunga på begravningen, började Regina Lund att se hoppet, livet.

Då kom nästa smäll.

Analysen av tumören visade att den cancer Regina Lund bär på är HER2-positiv, vilket innebär en ovanligt snabb och aggressiv form av bröstcancer, och som för några år sen innebar att drabbade patienter löpte stor risk att inte överleva året efter diagnos.

Nu ser oddsen bättre ut, TACK cancerforskningen, säger Regina.

- Cancern är borta, nu handlar det om att stävja den här HER2, säger skådespelerskan som gav en ny "give it to me straight" till läkarna.

- De sa ett till tre år om jag får återfall. Om jag får cellgifter är det 50 procents chans att jag klarar mig, det tänker jag hålla fast vid!


Regina Lund har gett ut nio album och haft mer än 30 roller på teater och film.
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

Inne på fjärde behandlingen av sex

Just nu är hon inne i en tuff behandlingsperiod.

Hon visar fram armen, en inopererad slang går via en ven till hjärtat och pumpar in fyra olika sorters cellgifter i kroppen.

Hon är på den fjärde behandligen, av sex.

- Det var en omänsklig smärta att sätta in slangen. Vener går inte att bedöva. Jag är djuret i det plågsamma djurförsöket, så känns det. Det har gjort så fruktansvärt ont. Innan de kalibrerade och jag fick rätt smärtlindring, det var ett helvete. För en månad sen hade jag inte kunnat sitta upp och prata såhär, det kändes som att jag skulle dö.

- Cellgifterna är kemisk krigsföring i kroppen som ska bränna ut allt, och tyvärr åker civilbefolkningen med också.

Häromdagen försvann ögonbrynen och håret, berättar hon, trillade efter andra behandlingen.

Perukverkstaden har öppnat och att gå runt där känns väldigt mycket som att befinna sig i en teaterloge.

På en vägg står träformationer av kända skådespelares och artisters huvud på rad, Lill Lindfors, Johan Ulveson, Rikard Wolff.

Livet hänger på hennes fysik

Regina Lund som genom åren spelat in nio album, över 30 filmer och har ett rollspektrum som spänner från Ofelia i "Hamlet" till sexiga sekreteraren Mona i "Rederiet", har alltid fått sina peruker fixade på plats, hon har aldrig besökt ett perukmakeri.

Och att hon skulle göra det med en remiss från landstinget.

Regina Lund förklarar för Julia i butiken att hon skulle vilja ha en frisyr som Tuula, Ivar Kreugers finska älskarinna som hon spelade in för SVT, eller Sugar, Marilyn Monroe-rollen som hon gjorde succé med tillsammans med Björn Skifs i "I hetaste laget".

Det viktiga är att det ska se ut som hon, Regina, vanliga Regina, inte "Cancer-Regina".

Regina Lund blev nykterist när hennes pappa dog av alkoholen, hon är vegan sedan många år och har genom hela karriären utstrålat en stark och hälsosam kropp.

Ända sen hon var tio år och vann DM i gymnastik och största idolen hette Nadia Comaneci, har hon haft en bra grundfysik.

- Det är jag glad för nu, för just nu innebär min fysik allt, det är den mitt liv hänger på, konstaterar artisten som såhär i efterhand ändå kan läsa in en del varsel.

Som när hon repeterade en föreställning på Dramaten och klappade ihop efter ett tretimmarspass eller när hon spelade in den där musikvideon förra hösten.

- Jag som brukar vara väldigt fysisk blev andfådd för det minsta. De senaste tio åren har jag inte haft samma ork, alls. Nu förstår jag ju varför, men cancer, det har inte funnits i min värld. Jag var på mammografi två år innan.

Och trots att hon VET att det inte tjänar något till, att man inte SKA tänka så, har hon funderat en hel del på varför just hon skulle drabbas.

- Jag var tonåring när Tjernobylolyckan hände och folk sa att man inte skulle cykla när det regnade, att man inte skulle äta bär och älgkött. Nu har jag tänkt, är det DÄRFÖR, för att jag cyklade i regn när jag var tonåring. Jag vet ju att det är "random shitness" som faller över världen men man tänker verkligen inte helt klart när man blir så fullständigt slagen till marken. Jag har mer eller mindre fått ett år på mig att leva och det är klart att jag har känt mig maktlös. Jag är en människa som alltid har haft så svårt att be om hjälp, plötsligt behöver man hjälp från alla, säger Regina Lund och går undan när det ringer på telefonen.

Det är vännen Joakim Thåström, som hon hade en relation med för tio år sedan, som ringer från Frankrike.

- Människor som jag borde ha berättat för har jag inte berättat för medan jag har pratat med människor som inte alls står mig nära på det sättet. I början handlade det bara om att se över vilka vuxna som skulle finnas där för min son. Det är fortfarande viktigast, men jag inser jag måste involvera även andra.

- Jag har varit lite rädd för reaktionerna. Jag har varit med om människor som har skrattat åt mig, som har lämnat mig och som har trott att de ska bli smittade av att vara med mig. Micke Persbrandt fick beskedet ganska tidigt och han sa: "Fan, vad orättvist, jag lever som värsta skurken, och du, du dricker inte, knarkar inte, är vegetarian och vill göra gott för människor. Det finns fan ingen rättvisa".


Sju månader efter beskedet berättar Regina Lund för Expressens Malin Roos om kampen.
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

"Dogge är den som har varit med mig"

En person som funnit där hela vägen är artistkollegan Dogge Doggelito, som själv förlorade sin första fru i cancer.

- Dogge är den som har varit med mig sen day one, jag kan ringa honom fyra på natten, han finns där alltid. En vän för livet.

Men framförallt, Wiggo.

Regina Lund återkommer till sin fjortonåriga son hela tiden under intervjun, hon visar massor av bilder i telefonen.

- Jag är inte rädd för att dö, jag är bara rädd för att förlora livstid med min son. Jag är så tacksam för att det inte är han som är drabbad, för det hade jag inte klarat av. Men det är en stor sorg, jag skulle ju se min son träffa flickvänner, lära honom allt jag kan.

Hur har din son tagit det?

- Han är smart och klok och tapper, en kämpe. Han säger "Tänk så bra mamma att du inte upptäckte det för tio år sen, tänk vad forskningen har gått framåt" och när jag fick beskedet om cellgifter "Jag struntar i om du blir tjock och skallig, bara du överlever". Men självklart är han rädd och ledsen också. Hans skola blev informerad tidigt och har varit väldigt stöttande.

- Wiggo är mitt liv, mitt allt och när jag är med min son tar jag vara på varje sekund. Jag tänker inte på att jag är sjuk.

- Alla får göra som man vill, men jag har varit helt transparent med min son, och det är mitt val. Det är min kropp, mitt barn och min sjukdom, fuck off alla som tror och vet hur man ska göra i ett sånt här läge.

Det sista skådespelerskan gjorde innan hon började cellgiftsbehandlingen den 19 juli var att ta med Wiggo till Rom.

Nu planerar hon för deras nästa resa.

Det har tagit till nu, men sju månader efter kollapasen i duschen, har Regina Lund börjat sätta upp mål för sin framtid.

- Sången och musiken är det som gett mig mest lycka i livet och så fort jag kunde stå på benen började jag skriva låtar. Jag träffade Christian Berglin Cardenas som jag direkt skrev fem låtar ihop med och jag pluggade in "Gracias a la vida" på spanska som jag alltid velat sjunga in. Musiken är min medicin.

- Dessutom vill jag stödja Cancerfonden, jag vill stötta och ge kunskap till andra som är i samma situation, det är den största anledningen till att jag berättar. Och jag hoppas innerligt att folk ska fortsätta att skänka pengar till cancerforskningen, för det är livsviktigt.

40-talskomedin "Min fru går igen" på Helsingborgs Stadsteatern siktar hon på att spela i vår, som det var tänkt.

- Den planerar jag att göra, i samråd med läkarna och min kurator. Passande nog ska jag spela död, haha.

"Jag vill inte bara överleva, jag vill leva"

Humorn, som sagt, intakt.

Och hon har fortfarande två assnygga bröst.

- Min brorsa sa "Det är en jävla tur att dina bröst har blivit så flitigt avfotograferade nu när du måste förlora ett". Själv kände jag, de har inte blivit tillräckligt fotograferade!

- Jag kommer vara den enda skådisen som har äkta bröst, fortfarande inga silikon, säger Regina Lund och bränner av ett helt ljuvligt skratt.

- Bara för att man har cancer behöver man inte bli osexig. Det var en av alla miljarder tankar som rasade i huvudet "jaha, kommer jag aldrig kunna ha sex mer?" Men det... kunde man, haha.

- Om jag lever om tio år kan jag säga att det funkade, men det vet jag inte nu. Helvetesfuckingbajscancer. Jag lever sekund för sekund. Men det jag vet är att jag har varit i helvetet och kommit ut på andra sidan och att jag går igenom detta för 50 procents chans att inte få återfall. Det är ändå 50 procent! Jag tänker tillhöra kategorin som det går bra för. Det har jag ansökt om till högre makter, för jag älskar livet och jag älskar min son. Jag vill gärna vara kvar.

- Jag vill inte bara överleva, jag vill leva.

- Leva, leva, leva!

REGINAS STORA FRAMGÅNGAR

Regina Lund har gett ut nio album och haft mer än 30 roller på teater och film:

Slog igenom som Ofelia i "Hamlet" på Riksteatern 1992.

Gjorde stor succé med "I hetaste laget" tillsammans med Björn Skifs.

Som Tuula i SVT:s drama om tändstickskungen Ivar Kreuger (Johan Rabaeus).

Huvudrollen i "Solisterna", som vann utmärkelsen årets TV-program på galan Prix Europa 2004.

Tuff snut i "Aspiranterna" 1997.

Regina Lund slog igenom för folket som den vampiga sekretaren Mona i "Rederiet".

Debutplattan "Unique" blev grammisnominerad.

Den vanligaste tumörsjukdomen hos kvinnor

Bröstcancer är den vanligaste tumörsjukdomen hos kvinnor och drabbar omkring 10 procent av alla kvinnor.


Mellan 15-20 kvinnor insjuknar varje dag i Sverige. Medelålders och äldre kvinnor är de mest utsatta. Medianåldern för då man blir sjuk är 64 år. Det är ovanligt att personer under 40 år får sjukdomen.

Sjukdomstecken är bland annat knöl i armhålan, förstorat och hårt bröst och hudrodnad och "apelsinhud".


Bröstcancer kan behandlas på flera sätt, bland annat genom kirurgi, strålbehandling men också hormonell behandling.


Cancerfonden är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att fler ska överleva och färre ska drabbas av cancer.

Vill du bidra?

Gå in på www.cancerfonden.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.