Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regimkritiker överlevde Putins mordförsök – nu är han spårlöst borta

Tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov är försvunnen.
Två personer dömdes efter attacken mot Tumso Abdurachmanov 2020.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
För två år sedan överlevde den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov ett brutalt mordförsök i Sverige iscensatt av den ryska regimen.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN

För två år sedan överlevde den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov ett brutalt mordförsök i Sverige iscensatt av den ryska regimen. 

Flera tjetjenska och ryskspråkiga medier påstår att han ska ha mördats i Sverige - något som svensk polis dementerar.  

”Vi har inte några sådana uppgifter”, säger polisen.

Samtidigt är han och familjen spårlöst försvunnen. 

Bloggaren och Youtube-profilen Tumso Abdurachmanov har under ett antal år levt i exil i Sverige som politisk flykting på grund av sin kritik mot Ramzan Kadyrovs brutala styre i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

I februari 2020 utsattes Tumso Abdurachmanov för ett uppmärksammat mordförsök i Gävle. Han blev då väckt av att han blev slagen i huvudet med en hammare, men överlevde.

Säkerhetspolisen utredde ärendet, där en man dömdes till 12 års fängelse för mordförsök, och en kvinna till ett och ett halvt års fängelse för medhjälp till grov misshandel. 

2020 pekade Säpo ut tjetjenen Imran Chaschanov som hjärnan bakom mordförsöket på Abdurachmanov och menar att den tjetjenska regimen beställde dådet. Chaschanov har ännu inte kunnat gripas och är i dag internationellt efterlyst, har SVT:s Uppdrag granskning rapporterat. 

SVT har också tagit del av en hemlig rapport från europeisk underrättelsetjänst där ansvaret för mordförsöket, och flera andra liknande attacker i Europa, läggs på Rysslands president Vladimir Putin.

Nu rapporterar ryskspråkiga och tjetjenska kanaler, liksom Radio Free Europe, att Abdurachmanov är försvunnen sedan början av december. Flera medier uppger också att han ska ha mördats i förra veckan. Enligt artiklarna ska mordet ha skett natten eller kvällen mellan den första och andra december. 

En av flera artiklar om att Tumso Abdurachmanov ska ha mördats.

Händelsen har inte bekräftats av någon svensk myndighet. På en direkt fråga svarar Polisens nationella mediecenter att något mord vid den tidpunkten inte finns registrerat i landet. 

Finns det något mord begånget i Sverige under den aktuella tidpunkten?

”Nej”, svarar Irene Sokolow på polisens nationella mediecenter i en skriftlig kommentar. 

Stämmer det att en tjetjensk regimkritiker född 1985, som tidigare utsatts för mordförsök, har mördats i Sverige den senaste veckan? 

”Vi har inte några sådana uppgifter.” 

Den tjetjenska människorättsorganisationen Vayfond, baserad i Sverige, är nära knuten till Tumso Abdurachmanov. Hans bror arbetar också för organisationen. 

En talesperson, som inte vill framträda med namn av säkerhetsskäl, säger till Expressen att de inte varit i kontakt med Abdurachmanov sedan förra veckan. Onsdagen 30 november klockan 12:40 onsdagen hade de den sista kontakten. 

– Vi vet inte vad som har hänt, meddelanden går inte fram, varken till honom eller till frun, säger personen. 

Under måndagen skulle de ha hjälpt honom med en kontakt med Skatteverket. Vid den sista kontakten verkade allt normalt.

– Då var det ingenting konstigt, han var glad och allting var bra, säger talespersonen. 

Tumso Abdurachmanov är gift och har fyra barn. Han lever med skyddade personuppgifter, men enligt talespersonen på Vayfond hade han inget personskydd eller någon polisbevakning trots en allvarlig hotbild och det tidigare mordförsöket. 

– Han får hot hela tiden, det får vi alla som är i opposition till Kadyrov.

– För att han skulle få det (vakter) krävde polisen att han skulle sluta med sin politiska aktivitet och det ville han inte så han löste sin säkerhet själv, det var bara några få personer som visste hans adress.

Tumso Abdurachmanov på en arkivbild från 2018 när han intervjuades av den internationella nyhetsbyrån AP.
Foto: FRANCESCA EBEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Tumso Abdurachmanovs bror, som arbetar på Vayfond, befann sig i förra veckan i Tyskland där det pågår en rättegång. När de första nyheterna kom ut på ryskspråkiga kanaler om att något ska ha hänt Tumso Abdurachmanov kontaktade Vayfond brodern. Då ska han inte ha känt till att något ska ha hänt.

– Han var på tingsrätten och visste ingenting. Han sa att allting är ok och undrade varför vi frågade. Och sen plötsligt ringde han tillbaka och sa att han är hos polisen och att han svarar senare. Sen efter det så svarar han inte och inte hans släktingar heller.

 – Vi vet att hans bror är i säkerhet, inget händer med honom, säger talespersonen.

Tumso Abdurachmanovs vänner lever i ovisshet kring vad som har hänt honom.

– Jag försöker själv ringa runt för att få veta vad som hänt, säger en vän.

Nyheten om att Tumso Abdurachmanov ska ha mördats har spridits över världen men vad som faktiskt hänt är mycket oklart. På Vayfond hoppas de på det bästa.

– Vi är optimistiska och hoppas att allting är bra.

– Om det hade hänt något tror jag att vi skulle veta, informationen som finns på nätet är inte hundra procent.

Säkerhetspolisen uppger att de känner till uppgifterna om Abdurachmanov, men att de inte kan kommentera det mer än så.

– Det enda vi kan säga kring det är att vi känner till medieuppgifterna. Men i övrigt har vi inga möjligheter att gå in på detta överhuvudtaget. Det gäller enskilda personer och säkerheten kopplad till enskilda personer, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson hos Säkerhetspolisen.

Vi har varit i kontakt med Abdurachmanovs advokat, som inte vill uttala sig. Vi har även sökt åklagarmyndigheten, som skriver att Riksenheten för säkerhetsmål meddelar att ”frågor av detta slag inte besvaras.”


Ur arkivet: Så gick mordförsöket till

I början av 2020 utsattes den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov för ett mordförsök. Han lyckades övermanna sin angripare och direktsände minuterna efteråt till hundratusentals tittare via sociala medier. Ur SVT:s Uppdrag granskning 2021.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.