Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström: ”Ni har nu makten över er framtid”

Utrikesminister Margot Wallström och FN:s särskilde sändebud Martin Griffith under pressträffen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Snart möter de shiamuslimska Huthirebellerna den Saudistödda Hadi-regimen på Johannesbergs slott.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Journalister förbereder sig inför pressträffen på slottet på tisdagen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Margot Wallström under presskonferensen.

De historiska fredssamtalen mellan Saudistödda Hadi-regimen och Huthirebellerna har inletts.

– Ni har nu makten över er framtid, säger Margot Wallström.

Ett avtal om fångutväxling har redan signerats, rapporterar Ekot.

Samtidigt kommer krav från regeringssidan i Jemen: Att rebellerna drar sig ur staden Hodeidah.

Snart möter de shiamuslimska Huthirebellerna den Saudistödda Hadi-regimen på Johannesbergs slott utanför Norrtälje.

– Jag är redan stolt över er som har kommit hela vägen till Sverige. Det är en katastrof som pågår i Jemen och vi måste stoppa den. Invånarna och inte minst barnen har väntat alldeles för länge, säger utrikesminister Margot Wallström vid en pressträff.

– Den stora uppmärksamheten innebär att folk har förväntningar på resultatet. Men det betyder också att vi bryr oss om den här konflikten och Jemens befolkning.

– Jag önskar alla parter lycka till. Det här kan vara en viktig början, säger Margot Wallström.

Konflikt om staden Hodidah

Strax innan de historiska fredssamtalen skulle börja under torsdagen kom ett krav från regeringssidan i Jemen.

De kräver att Huthirebellerna helt drar sig ur den omstridda hamnstaden Hodidah, rapporterar AFP.

Ashi Al-Kahwati vid Utrikespolitiska institutets Nordafrikaprogram förklarar i Expressen TV:

– Det här kravet är inget nytt egentligen. Hodidah är en viktig hamnstad där två tredjedelar av all mat kommer in, vilket innebär att ett eldupphör skulle gynna civilbefolkningen.

Enligt Ashi Al-Kahwati vore ett eldupphör en bra första lösning för att hjälpa invånarna i den viktiga staden.

– Men det har varit en diskussion kring vem som ska överta mandatet, regeringssidan eller FN? Huthierna har sagt att de kan lämna staden, men då till ett FN-mandat. Vi får se vad som händer och hur det påverkar de förberedande fredsförhandlingarna, säger Ashi Al-Kahwati i Expressen TV.

Avtal om fångutveckling undertecknat

Sedan kriget bröt ut 2015 har tiotusentals civila dödsoffer skördats – men en lösning kan vara nära förestående. Senast parterna möttes var 2016 i Kuwait.

FN:s medlare Martin Griffiths skriver i dag i New York Times att samtalen i Sverige ger hopp om att starta om fredsprocessen i Jemen.

”Båda sidor har visat vilja till viktiga humanitära gester”, skriver FN-medlaren.

– Efter 2,5 år utan en formell process är det ett viktigt steg för Jemens folk att ni är redo att hålla de här samtalen. Det är en viktig signal att sträva efter en politisk överenskommelse, säger Martin Griffiths vid pressträffen.

– Vi måste agera nu innan vi förlorar kontrollen över Jemen. De kommande dagarna kommer att utgöra en milstolpe i processen.

Samtidigt kommer besked om att ett avtal om fångutväxling har signerat. Det ses som en stor framgång enligt Martin Griffiths, rapporterar Ekot.

Fredssamtal i Sverige kan pågå en vecka

Enligt uppgift till TT kan samtalen i Sverige pågå i en dryg vecka. 

Expressens utrikespolitiske kommentator Mats Larsson menar att pressträffen speglar en försiktig optimism:

– Alla vet att det här kommer att bli väldigt svårt, men det finns en optimism eftersom parterna är på plats och samtalen kan börja.

Experten: Jemenkriget är som en rysk docka

Bitte Hammargren, analytiker på FOI:s Mellanöstern- och Asienprogram, har beskrivit kriget i Jemen som en rysk docka. 

I Expressen TV förklarar hon vad hon menar: 

– Detta är ett krig som har globala dimensioner i och med att framför allt USA och även Storbritannien har ställt sig på Saudiarabiens sida, men kriget skaver på dessa båda länder. Detta är ett krig mellan ombud, mellan Saudiarabien och Iran – där Saudiarabien är direkt delaktigt medan Iran är indirekt delaktigt som stödjande part till Huthirebellerna, säger Hon och fortsätter: 

– På den saudiska sidan har vi också Förenade Arabemiraten, som dock har skilda intressen jämfört med Saudiarabien när det gäller stöd till olika parter i Jemen. Förenade Arabemiraten stöder separatister i Sydjemen. Utöver detta har vi också en rad olika klangrupperingar. Så det finns många olika lager i det här kriget.    

Viktiga delmålet: Eld upphör i hamnstaden Hodeidah

Vad hoppas parterna uppnå med fredssamtalen?

– Det viktiga är för det första att man verkligen samlat dem till samma lokaler, att samtalen kan fortsätta, att man bygger vidare på förtroendeskapande åtgärder. Man började med att evakuera sårade från ett rebellkontrollerat område, man ska nu förhoppningsvis tillämpa det man har kommit överens om när det gäller fångutväxling. Sedan kan man hoppas att man i nästa steg har andra nedtrappningsåtgärder. Det viktiga vore ett eld upphör i hamnstaden Hodeidah, som är en livlina för miljontals människor i Jemen, säger Bitte Hammargren i Expressen TV och fortsätter: 

– Det är också viktigt att Huthirebellerna upphör med sin beskjutning mot saudiskt område, det är viktigt att de statsanställda på rebellsidan får ut sina löner – folk har inte råd att köpa mat i många fall, det är barn som svälter ihjäl på grund av detta. Och man måste skapa ett klimat där man kan gå vidare med samtalen, ytterst kommer man behöva en ny FN-resolution om vapenvila. Och i en förlängning fredssamtal – men där är parterna inte i dag.      

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.