Kampanjbilden till vänster ska vara från en manifestation för president Ahmadinejad. Enligt kritikerna återkommer ett antal objekt på flera ställen i bilden för att ge intryck att manifestationen var större än den var i verkligheten. Foto: kheirkhah.ir/reuters
Kampanjbilden till vänster ska vara från en manifestation för president Ahmadinejad. Enligt kritikerna återkommer ett antal objekt på flera ställen i bilden – för att ge intryck att manifestationen var större än den var i verkligheten. Foto: kheirkhah.ir/reuters

"Regimen manipulerar bilder"

Publicerad
Uppdaterad
Regimen i Iran manipulerar bilder till president Ahmadinejads fördel, uppger flera bloggare.
Samtidigt fortsätter myndigheterns attacker mot demonstranterna.
- Regimen har sjunkit så lågt att den attackerar kvinnor och barn, säger Hamid-Reza Jalaipour, som är anhängare till Mousavi, till brittiska BBC.
Demonstrationerna har eskalerat successivt sedan valresultatet offentliggjordes förra veckan. Tiotusentals anhängare till Mir Hossein Mousavi rapporteras ha samlats i centrala Teheran för att offentligt sörja dem som dödats de senaste dagarna, uppger TT.
Nu försöker de iranska myndigheterna kontrollera medierapporteringen. Regimen har utvisat utländska reportrar och övervakar den information som passerar ut ur landet.

Manipulerad

Tidigare i veckan publicerades en kampanjbild från en manifestation för president Ahmadinejad.
Flera bloggare, däribland den amerikanska politikbloggen Daily Kos, hävdar nu att bilden är manipulerad. Enligt kritikerna återkommer ett antal objekt på flera ställen i bilden – för att ge intryck att manifestationen var större än den var i verkligheten.
Frilansfotograf Mohammad Kheirkhah lade upp bilden på sin blogg. Han berättar för norska Aftonposten att fotografen bakom den ursprungliga bilden, Sajjad Safari, erkänt att bilden är manipulerad.

Blockerat sms

Men regimen använder även andra metoder. De senaste dagarna har den iranska regimen blockerat sms som skickas i landet, eftersom oppositionskandidaterna använt tekniken för att nå sympatisörer. Enligt källor i Iran är det också omöjligt att ringa från flera platser i landet.
Samtidigt fortsätter oppositionen att demonstrera.

Sju döda

Irans högsta lagstiftande organ, Väktarrådet, har bjudit in valets tre besegrade presidentkandidater för att diskutera "klagomål" efter presidentvalet i helgen. Det uppgav den statliga radion på torsdagen.
Kandidaterna har listat 646 fall av oegentligheter under valet. Tolvmannarådet har inlett en "noggrann undersökning" av klagomålen, hette det, skriver TT.
Statliga medier uppgav att sju personer dödats i samband med protesterna i Teheran. Men enligt Association of Human Rights i Iran har 32 demonstranter hittills dödats.
– Regimen har sjunkit så lågt att den attackerar kvinnor och barn, säger Hamid-Reza Jalaipour, som är anhängare till Mousavi, till brittiska BBC.
Två av Irans framträdande äldre dissidenter arresterades i onsdags, som ett led i regimens attacker. Enligt brittiska The Guardian har minst 500 regimkritiker, intellektuella och journalister gripits.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag