Den liberala Medborgarplattformen (PO), med Donald Tusk i spetsen, får med all sannolikhet bilda regering sedan man tagit 43,7 procent av rösterna. Foto: Rattay Wolfgang
Den liberala Medborgarplattformen (PO), med Donald Tusk i spetsen, får med all sannolikhet bilda regering sedan man tagit 43,7 procent av rösterna. Foto: Rattay Wolfgang

Regeringsskifte i Polen

Publicerad
Uppdaterad
Det blir regeringsskifte i Polen.
Det stod klart vid 23-tiden på söndagskvällen.
Tvillingarna Kaczynskis tid vid makten är förbi.
Den liberala Medborgarplattformen (PO) får med all sannolikhet bilda regering sedan man tagit 43,7 procent av rösterna.
Tvillingarna Kaczynskis parti Lag och rättvisa (PiS), som suttit vid makten, fick bara 30 procent.
Det blev ett segdraget val. Orsak: det fanns för få valsedlar sedan Polens drygt 38 miljoner invånare intresserade sig för politik mer än på länge. Inte sedan 1993 har så många röstat. Vid valet för två år sedan röstade bara 40 procent.
Mellan 52 och 55 procent av den röstberättigade befolkningen har gått till valurnorna.
Men valet har kantats av mycket strul.
På söndagsmorgonen, då valförrättarna i staden Pila, skulle öppna kassaskåpet för att ta fram röstsedlarna gick kassaskåpet plötsligt i baklås. Först två timmar efter att befolkningen skulle börja rösta fick de sina valsedlar.

Väntad valutgång

Valutgången var väntad. Tvillingarna Kaczynskis Lag och ordning har de mest trogna väljarna, men eftersom det blev ett rekordval fick det liberala partiet flest röster.
Premiärminister Kaczynski ställde upp i en tv-duell med utmanaren Donald Tusk (PO) för en vecka sedan. Kaczynski gjorde en blek figur i tv-rutan och ansågs ha förlorat den viktiga debatten.
Därför får nu premiärminister Jaroslaw Kaczynski motvilligt gå till tvillingbrorsan, presidenten Lech Kaczynski, och lämna in sin avskedsansökan.
Det liberala partiet kan inte bilda majoritetsregering och måste nu bilda koalision.
Men många bedömer att tvillinarna Kaczynski inte får vara med. Vid förra valet lovade de att gå i kolalition med liberala PO och Donald Tusk, men tvärvände och bjöd in ytterlighetspartierna.
Dessutom är Tusk och Lech Kaczynski inte bästa vänner eftersom Tusk förlorade presidentvalet mot Kaczynski för två år sedan. Dessutom förlorade Tusk valet till premiärministerposten till den andre tvillingen Jaroslaw Kaczynski.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag