Regeringspartierna leder i ungerska valet

Publicerad
Uppdaterad
De båda regeringspartierna såg sent på söndagskvällen ut att vinna knappt över oppositionen i första omgången i det ungerska parlamentsvalet.
Helt avgjort är dock inte maktbalansen i Budapest förrän efter andra valomgången om två veckor.
Vinner premiärminister Ferenc Gyurcsanys parti Socialisterna tillsammans med koalitionspartiet Fridemokraterna är det första gången sedan kommunistregimens fall 1989 som en ungersk regering lyckas bli omvald. Med 89,3 procent av rösterna räknade vid 22-tiden svensk tid hade Socialisterna ett försprång som ökade allteftersom storstadsrösterna började bli färdigräknade.

Socialisterna störst

Socialisterna hade fått 43,3 procent av rösterna, medan Fidesz hade fått 42,5 procent av rösterna. Fridemokraterna hade samtidigt, enligt de preliminära siffrorna, fått sex procent, medan det mindre oppositionspartiet MDF precis hade klarat femprocentsspärren till parlamentet. - Med detta antal röster räknade vore det väldigt överraskande om inte Socialisterna till slut vinner över Fidesz, sade analytikern Gabor Torok från Vision Consulting. De slutliga resultaten beräknas komma omkring en timme före midnatt svensk tid. Huvudfrågan inför valet har varit hur landets stora underskott i statsbudgeten ska hanteras. Analytiker har varnat för att landet står inför en valutakris om åtgärder inte vidtas.

Färgstark miljonär

Frågan är också av yttersta vikt för den sittande regeringen, som har ambitionen att ansluta sig till eurosamarbetet till 2010. Den sittande 44-årige premiärministern Ferenc Gyurcsany, en karismatisk miljonär som moderniserat sitt parti och pläderar för att Ungern i större utsträckning har under sin valkampanj argumenterat för att i högre utsträckning göra Ungern till en del av den globala ekonomin. Huvudmotståndaren, den 42-årige Fidesz-ledaren Viktor Orban, förespråkar en mer protektionistisk hållning och har under valrörelsen talat om behovet av att skydda ungerska entreprenörer från den "vilda kapitalismen". Han har bland annat beskyllt den sittande regeringen för att gå i utländska intressens ledband. Vem som än segrar blir huvuduppgiften densamma. Underskottet i statsbudgeten hamnade på 6,1 procent av BNP i fjol. För att kunna följa planen att införa euro som valuta 2010 måste underskottet ned under tre procent av BNP till 2008.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag