Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-beskedet: Vill förlänga tillfälliga uppehållstillstånd

Riksdagspartierna var oense om det mesta när migrationskommittén hade sitt sista möte – hör vad de hade att säga.
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vice statsminister Isabella Lövin (MP).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Hirvonen Falk är Miljöpartiets representant i Migrationskommittén.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas representant i Migrationskommittén, Maria Malmer Stenergard.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikard Larsson är Socialdemokraterns representant i Migrationskommittén.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Billström.
1 / 7

På fredagen höll migrationskommittén sitt sista sammanträde.

Socialdemokraterna meddelar nu bland annat att det ska gå att söka permanent uppehållstillstånd efter tre år i Sverige.

Inom oppositionen är missnöjet med förslaget utbrett.

– En rad frågor kom inte med, som hur vi kan få ett bättre återvändande, säger KD:s migrationspolitiske talesperson Hans Eklind.

Under fredagen höll den splittrade migrationskommittén sitt sista möte. Redan på förhand stod det klart att partierna inte skulle kunna ställa sig bakom ett gemensamt slutförslag. 

I juli meddelade Moderaterna att sidoförhandlingarna brutit samman. Enligt partiet var anledningen att Socialdemokraterna inte velat minska invandringen tillräckligt mycket. Samtidigt la Stefan Löfven och Centerpartiet skulden på Moderaterna för att förhandlingarna hade kollapsat.

Efter fredagens möte meddelar Socialdemokraterna att huvudförslaget i betänkandet är att systemet med tillfälliga uppehållstillstånd ska gälla även framöver. Först när en migrant har befunnit sig i Sverige i tre år och bedöms ha ett fortsatt skyddsbehov ska denna kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd.

S vill ha ”ny humanitär skyddsgrund”

Vidare föreslår Socialdemokraterna införandet av ”en ny humanitär skyddsgrund”. En sådan skulle innebära att synnerligen ömmande omständigheter kan leda till beviljat uppehållstillstånd.

Kvotflyktingar är personer som har flytt sina länder och väljs ut av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till andra länder, och under 2020 kommer Sverige ta emot 5 000 kvotflyktingar, enligt Migrationsverket.  

Så ska S runda MP

Regeringspartnern Miljöpartiet vill återgå till permanenta uppehållstillstånd utan villkoren som uppställs i Socialdemokraternas förslag. 

– Vi vet att permanenta uppehållstillstånd är bra för integrationen, det visar forskning och internationella erfarenhet, säger Annika Hirvonen Falk, Miljöpartiets representant i den nu avslutade migrationskommittén. 

SvD kunde i söndags berätta att S arbetar på en ny plan för att runda MP och göra upp med M. Tanken är att en majoritet i socialförsäkringsutskottet ska initiera ny lagstiftning. 

På så sätt slipper regeringen enas om en proposition. 

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Tobias Billström menar att kommittén kommer gå till historien som ett stort misslyckande. 

Rikard Larsson (S):

– Man kan säga att det är klart att vi hade ambitionen att nå en bred överenskommelse och det fick vi inte. Det stora misslyckandet skulle vara om vi inte lyckas få igenom en ny lagstiftning och får återgå till den lagstiftning som infördes när Tobias Billström var migrationsminister. 

Sverigedemokraterna har sedan tidigare hoppas av kommittén. Partiets migrationspolitiske talesperson Jonas Andersson om dagens förhandling: 

– Det var väl inte så mycket till förhandling utan mer ett mysigt kafferep där man diskuterade färgen på gardinerna i sovrummet medan källaren är översvämmad. 

Stora missnöjet efter mötet

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard förklarar att kommittén har varit ”helt splittrad”.

– Det är bara S som ställer sig bakom hela förslaget. Jag har svårt att se hur det här ska bli verklighet, säger hon och fortsätter:

– Det är många saker i förslaget som kommer leda till ökad invandring.

Även inom KD är besvikelsen utbredd.

– En rad frågor kom inte med, som hur vi kan få ett bättre återvändande, säger Hans Eklind, KD:s migrationspolitiske talesperson .

– Vi är väldigt missnöjda och tycker inte att det här duger. Vi måste minska på invandringen för att kunna minska på integrationsskulden som har byggts upp under flera år.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato kommenterar:

– Det är beklagligt att vi inte kunde nå en bred överenskommelse.

Konflikterna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.