Riksdagspartier vill hyra fängelseplatser utomlands

Fosieanstalten i Malmö.
Foto: ULF RYD / KVP

Det råder akut platsbrist på Sveriges fängelser.

Nu vill flera av de politiska partierna lösa det genom att hyra platser utomlands, skriver Sveriges Radio.

Men frågan är kontroversiell.

– Det är ett dyrt och omständligt förslag, säger justitieminister Morgan Johansson, S, till Ekot.

Kriminalvården har under en längre tid larmat om fullbelagda fängelser. Bristen på platser är så akut att intagna har fått dela cell eller tillfälligt placerats i besöksrum.

Riksdagspartierna är inte överens om hur problemet ska lösas – men allt fler ställer sig positiva till att hyra fängelseplatser utomlands, rapporterar Sveriges Radios Ekot som har gjort en rundringning.

Hyrda fängelseplatser har testats i Norge

Detta har redan testats i Norge och tidigare föreslagits av Sverigedemokraterna. Nu säger även Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, till Ekot:

– Jag tycker att man måste överväga detta under en kortare period, tills vi har byggt ifatt med nya, moderna svenska anstaltsplatser. Där är planen ambitiös och omfattande, men det kommer att ta tid.

Johan Pehrson har tagit upp frågan med justitiedepartementet. Enligt honom är det ”möjligt att hjälpa varandra inom det europeiska systemet”.

Även Kristdemokraterna är positiva.

– Vi är positiva till att vända på alla stenar som finns. Sedan tror inte jag att det här är den enskilda lösning som löser hela problemet med platsbristen. Vi ser ju att det saknas 1 000 platser på anstalter och i häkten. Här har inte regeringen en tillräckligt bra plan, säger Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för partiet, till Ekot.

Vänsterpartiet och regeringen skeptiska

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker säger dock att intagna kriminella inte är ”en vara som vi i Sverige kan köpa och sälja”. Enligt henne är det Sveriges ansvar att se till att det finns tillräckligt med platser på anstalterna.

Även justitieminister Morgan Johansson, S, är skeptisk.

– Det kostade norska skattebetalare över 900 miljoner kronor för 240 platser under de åren. Det är ett dyrt och omständligt förslag, säger han till Ekot.

I stället vill regeringen att fler utländska medborgare ska avtjäna sina straff i hemländerna. På så sätt skulle det vara hemländerna som betalar och inte Sverige, menar Morgan Johansson.

Enligt Ekots rundringning är Centerpartiet skeptiskt, medan Moderaterna säger att detta är en fråga för regeringen och Kriminalvården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.