Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringskris på Island – kan sluta i ett nyval

Islands statsminister Bjarni Benediktsson kan utlysa ett nyval sedan regeringspartiet Ljus framtid lämnat regeringen. Foto: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Ottar Proppe, partiledare för Ljus framtid, Bjarni Benediktsson och Benedikt Johannesson, partiledare för Reformpartiet.Foto: BIRGIR THOR HARDARSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Island har hamnat mitt i en regeringskris som kan leda till ett nyval.

På fredagen valde ett av de tre styrande partierna, Ljus framtid, att lämna regeringen.

Enligt Ljus framtid har statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en skandal där statsministerns pappa är inblandad, skriver Reuters.  

Det isländska partiet Ljus framtid valde plötsligt att lämna regeringen på fredagen. Bakgrunden handlar om ett brev som Benedikt Sveinsson, statsministern Bjarni Benediktssons pappa, ska ha skrivit i syfte att få en dömd sexbrottsling rentvådd. 

Brottslingen i fråga, som uppges vara vän med statsministerns pappa, dömdes till fängelse i fem och ett halvt år 2004. Han är dömd för att ha utsatt sin styvdotter för allvarliga och upprepade sexuella övergrepp – vilka ska ha börjat när hon var fem år gammal och fortsatt till hon fyllde 17, skriver nyhetsbyrån Reuters.    

Statsministern hade information om brevet

På Island kan dömda brottslingar få sin tidigare brottslighet raderad. Men för detta krävs att en nära vän eller kollega skriver en rekommendation om saken – vilket statsministerns pappa alltså har gjort. Först efter ordentliga påtryckningar avslöjade landets justitieminister, som tillhör statsministerns parti Självständighetspartiet, sanningen om brevet. 

Och statsministern informerades om saken redan i juli, uppger Reuters. 

Regeringsparti öppnar för nyval

Nu faller den isländska kronan och det tredje paritet som ingår i regeringen, Reformpartiet, har öppnat för ett nyval. 

"Med tanke på det som hänt tycker Reformpartiet att det rätta att göra är att utlysa ett nyval", skriver partiet i ett uttalande enligt Reuters. 

Tillsammans samlar de tre regeringspartierna 32 mandat mot oppositionens 31 – men nu när Ljus framtid lämnar förlorar regeringen sin majoritet i det isländska parlamentet Alltinget. 

Det är mindre än ett år sedan det senast var val på Island. Förra året tvingades den dåvarande statsministern avgå i samband med den så kallade Panamaskandalen – där det framkom att statsministerns familj gömt undan pengar i skatteparadis. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.