Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Departement uppmanade F-kassan att mörka uppgifter

Annika Strandhäll säger att Socialdepartementet inte har utövat påtryckningar. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson. Foto: SÖREN ANDERSSON/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringskansliet har uppmanat Försäkringskassan att sluta lämna ut uppgifter till journalister, rapporterar TV4 och Dagens Nyheter.  

Myndighetens högsta chef i skriver i ett internt mejl att socialdepartementet varnat för ”allvarliga konsekvenser”, skriver tidningen. 

Det var efter att handlingar lämnats ut till TV4 som Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson skickade det interna mejlet, rapporterar TV4 och Dagens Nyheter. 

”Lite snabb information eftersom mina dagar är så chokade att jag inte hinner ta allt (som borde tas) muntligt: Jag har haft upprörda samtal från departementet med anledning av att vi lämnat ut det här”, skriver hon i mejlet som TV4 och DN har tagit del av.

I mejlet står också att regeringskansliet varnar för ”allvarliga konsekvenser” om mötesanteckningar lämnas ut till journalister och allmänheten. 

– De hör av sig och säger ”hur resonerade ni när ni gjorde det här? Det här påverkar vilken information vi kommer våga dela med er i framtiden”. Det tycker inte jag är fel, det tycker jag är information, för det har betydelse för hur vi ska kunna arbeta tillsammans, säger Maria Hemström Hemmingsson till TV4. 

Strandhäll: Stämmer inte 

Annika Strandhäll säger till kanalen att socialdepartementet inte har utövat påtryckningar på Försäkringskassan. 

– Så är inte fallet. I sådana fall får Försäkringskassan själva svara på hur de har tolkat saker och ting och varför de har gjort det, säger hon till TV4. 

Mejlet skickades i maj 2018, en knapp månad efter att Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler plötsligt sparkats av dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S). 

Enligt Anne-Marie Begler sparkades hon på grund av en politisk rädsla att förlora valet. Annika Strandhäll och regeringen säger däremot att man uttryckt missnöje med Försäkringskassans styrning vid flera tillfällen. 

Foto: FREDRIK WENNERLUND
Maria Malmer Stenergard är ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskottFoto: FREDRIK WENNERLUND

Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, tycker att uppgifterna som nu framkommer är allvarliga. 

– Frågan som man ställer sig är naturligtvis vad det är som man är så rädd för ska komma ut. Nu måste Annika Strandhäll lägga alla korten på bordet, säger hon och fortsätter: 

– Annika Strandhäll är ytterst ansvarig för vad som sker på hennes vakt. De uppgifter som har framkommit är oerhört allvarliga. Nu måste man naturligtvis ställa sig frågan hur synen är från regeringens och regeringskansliets sida på sådana viktiga grundlagsfrågor som offentlighetsprincipen och utlämnandet av allmänna handlingar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.