Maria Ågren sparkades från tjänsten som generaldirektör på Transportstyrelsen. Foto: REGERINGENMaria Ågren sparkades från tjänsten som generaldirektör på Transportstyrelsen. Foto: REGERINGEN
Maria Ågren sparkades från tjänsten som generaldirektör på Transportstyrelsen. Foto: REGERINGEN
Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Regeringskansliet: Delar inte Ågrens beskrivning

Publicerad

Maria Ågren sparkades från posten som generaldirektör hos Transportstyrelsen efter it-skandalen. 

Hon har tidigare sagt att hon vid "upprepade gånger" meddelat och bett om hjälp för sina beslut.

Dagens Nyheter har tagit del av dokument som visar att de inte har samma uppfattning.

"Regeringskansliet delar inte Maria Ågrens beskrivning av mötena och samtalen", skriver de i ett dokument som DN har tagit del av.

Maria Ågren sparkades från tjänsten som generaldirektör tidigare i år och är i dag anställd på Regeringskansliet. 

Hon menar att både Transportstyrelsens styrelse och regeringskansliet fått full insyn i de beslut hon fattat. 

"Maria Ågren uppger först att hon är medveten om att hon har gjort sig skyldig till en vårdslös handling som är allvarlig. Hon har dock hela tiden varit transparent med sitt handlade och lämnat löpande information till Transportstyrelsens styrelse och till Näringsdepartementet", står det i ett protokoll som Expressen tidigare har tagit del av.

Hon uppger att hon "upprepade gånger" lämnat information till regeringen och varit transparent i sitt agerande. 

"Sökt vägledning"

Enligt protokollen säger hon att hon "upprepade gånger genom sina sedvanliga tjänstemannakontakter lämnat information om den pågående processen och varit transparent i sitt agerande. Hon har också vid tillfällen sökt vägledning i frågan från Regeringskansliet". 

Under kvällen lämnade Regeringskansliet in ett yttrande till Statens Ansvarsnämnd där det framgår att de inte delar Maria Ågrens uppfattning. 

"Regeringskansliet konstaterar avslutningsvis att Maria Ågren lämnat uppgifter om möten och samtal som förevarit mellan henne och myndigheten. Regeringskansliet delar inte Maria Ågrens beskrivning av mötena och samtalen", står det i yttrandet som Dagens Nyheter har tagit del av.

Maria Ågren har kämpat för att behålla tjänsten hos Regeringskansliet. I yttrandet skriver de att dessa uppgifter inte har någon betydelse för bedömningen om hon kan behålla tjänsten, skriver Dagens Nyheter.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag