Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens varning: Kan stänga kollektivtrafiken

Helene Jakobsson på SL om de nya riktlinjerna.
Bussträngsel den 25 mars.
Foto: Privat / Läsarbild
Interiör från SL-buss 753 från Hovsjö den 24 mars.
Foto: Agnes Kesicka / Läsarbild
Infrastrukturminister Tomas Eneroth varnar för att kollektivtrafiken kan få stänga om avstånden mellan passagerare inte kan upprätthållas.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms tunnelbane- och busstrafik kan stängas om det blir smittrisk och den sociala distanseringen inte kan upprätthållas, rapporterar P4 Stockholm. 

Nu kommer det att genomföras trängselinspektioner i kollektivtrafiken. 

– Utgångspunkten är att man ska upprätthålla avstånd mellan passagerare, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till Sveriges radio P4 Stockholm

Kollektivtrafiken har blivit en het fråga i Stockholm och det har rapporterats om överfulla bussar efter att SL valde att dra ner på trafiken under pågående coronapandemi. 

Den 4 april försökte SL begränsa trafiken genom att meddela att ”bara samhällsviktiga var välkomna ombord”. 

– Det vi uppmanar till är att fundera på om man verkligen behöver genomföra en resa. Folkhälsomyndighet avråder också från alla resor som inte är nödvändiga. Vi uppmanar också alla att planera sin resa för att undvika trängsel, och om möjligt ta en senare avgång, sa Helene Jakobsson, presstalesperson på SL, då till Expressen.  

”Måste dimensionera så att vi inte får en situation där smittspridningen ökar”

Nu rapporterar P4 Stockholm att kollektivtrafiken, liksom krogar med uteserveringar, kan få stänga om Folkhälsomyndighetens allmänna råd kring trängsel och social distansering inte följs. 

Trängselinspektioner kommer nu att genomföras. 

– Folkhälsomyndigheten har tydliga råd och riktlinjer och dem ska man följa. Då är det både inspektioner och det handlar framför allt om ett ansvar hos kollektivtrafiken att upprätthålla detta. Man måste dimensionera så att vi inte får en situation där smittspridningen ökar. Det är inte acceptabelt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till P4 Stockholm

Regeringen har inte slopat trängselavgifterna

Samtidigt säger Eneroth att det sker en bra anpassning i stora delar av Stockholms kollektivtrafik. Det finns inga planer för att införa maxgränser för antal passagerare som får resa i olika bussar eller tunnelbanetåg. 

– Utgångspunkten är att man ska upprätthålla avstånd mellan passagerare. Om man inte kan upprätthålla detta kan inte kollektivtrafiken fungera, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till P4 Stockholm. 

Regeringen har ännu inte tagit ställning till att slopa trängselavgifterna i Stockholm för att få fler människor att ta bilen i stället för buss eller tunnelbana. Trots att en riksdagsmajoritet och Miljöpartiet i Stockholm ställer sig bakom en sådan åtgärd. 

Expressen berättade tidigare i veckan hur trängselavgifterna i Stockholm har slagit rekord i statskassan under mars och dragit in 177,2 miljoner kronor. I mars förra året var intäkterna 148,3 miljoner kronor. 

Rekordet kunde slås efter att man den 1 mars började ta ut en ”högsäsongsavgift” som vid vissa tider höjer avgiften med mellan 5 och 10 kronor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.