Utredaren Gudrun Antemar och justitieminister Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson / TtUtredaren Gudrun Antemar och justitieminister Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson / Tt
Utredaren Gudrun Antemar och justitieminister Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson / Tt
Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson / TtMorgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson / Tt
Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson / Tt
Regeringens utredare Gudrun Antemar föreslår straff för näthat. Foto: PressbildRegeringens utredare Gudrun Antemar föreslår straff för näthat. Foto: Pressbild
Regeringens utredare Gudrun Antemar föreslår straff för näthat. Foto: Pressbild
Förslagen ska ut på remiss och en ny lag kan eventuellt träda i kraft vid årsskiftet. Foto: ColourboxFörslagen ska ut på remiss och en ny lag kan eventuellt träda i kraft vid årsskiftet. Foto: Colourbox
Förslagen ska ut på remiss och en ny lag kan eventuellt träda i kraft vid årsskiftet. Foto: Colourbox

Regeringens utredare: Straff för näthat

Publicerad

Den som sprider sexfilmer, bilder eller uppgifter om andras sjukdomar ska kunna straffas. Och den som står för den elektroniska anslagstavlan ska få ett större straffansvar. Det föreslår nu regeringens utredare.

Utredaren Gudrun Antemar vill bland annat införa ett nytt brott – olaga integritetsintrång – för den som sprider till exempel sexfilmer och privata uppgifter om andras sjukdomar. Hon vill också göra det straffbart att hota med olaga integritetsintrång och skärpa straffen för förtal och förolämpning, skriver hon i en debattartikel i Dagens Nyheter. I dag lämnas betänkandet till justitieministern. Syftet är att ta hårdare tag mot hot och hat på nätet.

Ta bort inlägg

Den som driver en så kallad elektronisk anslagstavla, ett nätforum eller en blogg exempelvis, ska också få ett utökat straffansvar, skriver utredaren. Hon exemplifierar med att den som tillhandahåller forumet enligt den så kallade BBS-lagen ska ha tillsyn över forumet och se till så att meddelanden som uppenbart är brottsliga, såsom uppvigling och hets mot folkgrupp, tas bort eller stoppas från att spridas vidare. Antemar vill utvidga ansvaret till att även gälla meddelanden som innebär ett uppenbart olaga hot eller olaga integritetsintrång.

Olaga hot

Utredaren vill också utvidga bestämmelsen om vad som är olaga hot, och motiverar det med att utredningen visar att det är vanligt att människor hotas med att någon ska sprida integritetskränkande uppgifter, som till exempel sexfilmer med denne. Antemar föreslår därför att det ska bli straffbart att rikta hot mot någons frihet eller frid – till exempel att hota med ett olaga integritetsintrång eller grovt hemfridsbrott.

"Ett förbättrat straffskydd för integriteten behövs och det bör kunna besvara vissa frågor. Vad behöver jag som enskild tåla i form av elakheter, kränkningar, ryktesspridning eller intrång i privatlivet? Vad passerar gränsen för att det ska vara straffbart?" skriver Antemar på DN Debatt.

Yttrandefriheten

Förslagen ska ut på remiss och en ny lag kan eventuellt träda i kraft vid årsskiftet.

Tidningsutgivarna (TU) är eniga med utredaren och anser inte att förslagen krockar med yttrandefriheten.

"Det har också varit tydligt under utredningens gång att det inte är de grundlagsskyddade medierna med ansvarig utgivare som tar ett ansvar som gör sig skyldiga till överträdelser. Därför är det bra att föreslagen ny straffbestämmelse införs utanför det grundlagsskyddade området. Vi som representerar grundlagsskyddade medier har full förståelse för att något måste ske mot näthatet. Denna utredning har landat i en bra balans mellan skyddet för den personliga integriteten och yttrandefriheten", säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i en skriftlig kommentar.

Barns önskan

Barnens rätt i samhället, Bris, tar emot många samtal från barn som mår dåligt, bland annat när de utsatts för hot eller hat via olika nätsajter. Bris är positivt till utredarens förslag att utvidga straffansvaret för den som ansvarar för en nätsida.

– Att stärka ansvaret för den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla tycker vi är en bra väg att gå. För vi vet att när unga utsätts för något på nätet, som att en bild eller en film läggs upp, då är det inte deras första önskan att personen som gjort det ska straffas, utan de vill att bilden eller filmen ska försvinna, säger Jeanette Ramnitz, pressekreterare på Barnens rätt i samhället, Bris, till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag