Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens skolsatsning: Gör om betygssystemet

Utbildningsministern: ”Det eleven kan när man är färdig är det som bedöms”.
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: LISA MATTISSON
Regeringen presenterar på fredagen nya satsningar på skolan.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Regeringen presenterade på fredagen sina satsningar på skolan i den budget som lämnas nästa vecka. Bland annat handlar det om fler lärarassistenter i skolan, ämnesbetyg i gymnasieskolan och digitala nationella prov. 

– Vi vill att betygen ska spegla elevernas faktiska kunskaper. Därför är vi överens om att införa ämnesbetyg i gymnasiet, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). 

Klokan 11 på fredagen höll utbildningsminister Anna Ekström (S) en pressträff på Lilla Alby skola i Sundbyberg för att berätta om regeringens skolpaket i budgeten för 2020. 

Satsningarna innebär bland annat fler lärarassistenter i skolan, ämnesbetyg i gymnasiet och ett utökat likvärdighetsbidrag. Inom likvärdighetsområdet ryms bland annat digitala nationella prov och ett nationellt, digitalt verktyg för studie- och yrkesvägledning. 

– Likvärdiga nationella prov är viktiga för eleverna. Vi ser till att Skolverket får medel för att arbeta med digitalisering. Digitala prov skulle förhoppningsvis minska risken för att proven läcker ut i förväg, säger Anna Ekström. 

Inför ämnesbetyg

Anna Ekström berättade också att man nu är överens med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna om att införa ämnesbetyg i stället för att eleverna på gymnasiet får betyg för varje enskild kurs, som nu. Med ämnesbetyg blir det kunskapen man har när gymnasiet är slut som mäts i betyget.

– Vi vill att betygen ska spegla elevernas faktiska kunskaper. Därför är vi överens om att införa ämnesbetyg i gymnasiet. 

En betygsutredning som regeringen nu tillsätter ska föreslå hur ämnesbetyg kan utformas för just gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Den ska också se över hur betygen skulle kunna ge en mer rättvisande bild av elevernas faktiska kunskaper i ett ämne. Utredningen ska också undersöka hur elevernas kunskapsutveckling kan synliggöras och dokumenteras när de inte når ett godkänt betyg.

En miljard på lärarassistenter

Tidigare under hösten har regeringen berättat om satsningen på lärarassistenter, som i budgeten 2020 höjs från en halv miljard till en miljard kronor. Tanken är att skolorna ska kunna anställa fler lärarassistenter inom förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för pengarna. Pengarna beräknas räcka till 18 000 assistenter. 

– Lärare ska ägna sin tid åt det som de är proffs på – att förbereda, genomföra och utveckla sin undervisning, sa utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande då. 

Anna Ekström (S) om regeringens skolsatsningar.

Tydligare betyg

I en intervju med DN berättade Anna Ekström också att betygssystemet görs tydligare, efter att det nuvarande systemet kritiserats för att vara krångligt. 

– Jag tror att varenda förälder som sett de nuvarande kursplanerna har häpnat över en del formuleringar, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) till DN då.  

– Vi sänker inte kraven, men det ska bli betydligt lättare att förstå vad eleverna behöver kunna för att få ett visst betyg. 

Förbundsordförande Åsa Fahlén är inte nöjd med regeringens skolbudget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.