Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens skolinvit får kalla handen

<strong>Vad måste göras för att vi ska få en bättre skola?</strong><br>Lina Kaspar, 37, assistent med dottern Alva, 5, Bromma:<br>- Jag tycker att man skall ha fler lärare och mindre skolklasser, det känns annars som att dom inte hinner hålla koll på alla både på raster och i klassrummet. Det skulle bli lugnare miljö tror jag.<br>Veronica Eckerby, 35 , jurist med dottern Rebecca, 6, Vasastan:<br>- Jag tror att man inte skall vara rädd för att ställa krav på eleverna, det är lite tabu i skolvärlden idag att ställa krav med läxor och annat. Jag tror att det är positivt och att man måste våga göra det.Foto: Anna-Karin Nilsson
<strong>Vad måste göras för att vi ska få en bättre skola?</strong><br>Mikael Grape, 32, konsult, Catharina Bildt, 39, föräldraledig och Astrid, 2, Vasastan:<br>- Jag tycker att man skall ha tydligare uppföljnings av att skolorna fungerar, att skolinspektionen skall få större verktyg att genomföra sitt jobb. Naturligtvis även öka status i läraryrke, säger Mikael.Foto: Anna-Karin Nilsson
<strong>Vad måste göras för att vi ska få en bättre skola?</strong><br>Katarina Kvist, 34, musiker med dottern Juni, Hässelby:<br>- Min man är musiklärare och har precis slutat på en skola där han var väldigt uppskattad. Om man skär ner på alla kulturämnen finns det ju inga kulturarbetare som berikar.<br>Barbro Kvist, 69, pensionär, Upplands Väsby:<br>- För det första så tycker jag att man skall ha en blocköverskridande överenskommelse. Sen tror jag att man måste satsa på duktiga lärare i de mest utsatta områdena.Foto: Anna-Karin Nilsson

Regeringen vill få till ett blocköverskridande samarbete i skolpolitiken.

Men de får kalla handen från alliansen.

- Vi ska diskutera enstaka sakfrågor, men någon bredare överenskommelse tror inte jag på, säger Christer Nylander, skolpolitisk talesperson för FP.

FAKTA

Skillnaderna: regeringen och alliansen

Betygen

Alliansen vill införa betyg från och med årskurs 4.

Regeringen vill ha kvar nuvarande betygssystem som gäller från årskurs 6.

Friskolorna

Regeringen vill ha skärpta regler för vinstuttag i friskolor och införa vetorätt för kommunerna vid nyetablering av friskolor.

Alliansen är kritisk till beslutet och ser det som ett svek mot överenskommelsen i friskolekommittén.

Gymnasiet

Regeringen vill att gymnasiet ska vara obligatoriskt fram till 18 års ålder och leda till högskolebehörighet.

Alliansen håller inte med och kallar det för "en felriktad reform".

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) skrev i går tillsammans med gymnasieminister Aida Hadzialic (S) och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) på DN Debatt att de vill få till en blocköverskridande överenskommelse i skolpolitiken.

Ministertrion summerar i tre punkter förutsättningarna för ett samarbete med allianspartierna. De vill nå brett politiskt stöd vid skolreformer - vilket ska innebära att större beslut inte rivs upp vid regeringsskifte. Dessutom vill de att skolreformer ska vara förankrade i forskningen och hos de som arbetar i skolan.

"Ansvar vända utvecklingen"

Gustav Fridolin är hoppfull om att få till ett samarbete i skolpolitiken som liknar decemberöverenskommelsen.

- Jag förutsätter att alla som kan se hur många unga som faktiskt inte får en ärlig chans i dag, som lämnar nionde klass utan att gå vidare till gymnasiet, också känner ett ansvar för att vända den utvecklingen, säger han.

Gustav Fridolin.Foto: Suvad Mrkonjic

Men Christer Nylander, skolpolitisk talesperson för FP, håller inte med om att en bred överenskommelse är en bra lösning för skolpolitiken.

- Man kan säkert hitta överenskommelser på olika sakområden. Jag ser gärna att vi kommer överens om att höja läraryrkets status. Däremot finns det andra sakfrågor där vi står väldigt långt i från varandra. Då tror jag det är viktigt att det finns en tydlig opposition mot dålig skolpolitik, säger han.

Nylander får medhåll från Ulrika Carlsson, skolpolitisk talesperson för Centerpartiet.

- Vi ser inte att det finns förutsättningar för en bred politisk överenskommelse om skolpolitiken, skriver hon i en kommentar.

Vill inte förhandla om betyg

I ministrarnas debattartikel framgår det att regeringen inte vill förhandla om betyg för lägre årskurser - något som alliansen och SD velat genomföra.

- Om de delar de här förutsättningarna är det svårt att se varför man med Sverigedemokraterna ska driva igenom ännu en betygsförändring mot lärarfackets vilja, säger Gustav Fridolin.

Nylander är kritisk till att regeringen dömer ut skolbetyg som ett förhandlingsområde ochnämner den brutna friskoleuppgörelsen som ett av hindren för bredare samarbete.

- Jag tycker att regeringen bjuder in med armbågen, en stor del av artikeln handlar om att kritisera den politik som vi står för och den budget som vi har lagt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.