Mirror kategoriserar artikeln under "udda nyheter". Foto: SkärmdumpMirror kategoriserar artikeln under "udda nyheter". Foto: Skärmdump
Mirror kategoriserar artikeln under "udda nyheter". Foto: Skärmdump
BBC Foto: SkärmdumpBBC Foto: Skärmdump
BBC Foto: Skärmdump
Daily Mail. Foto: SkärmdumpDaily Mail. Foto: Skärmdump
Daily Mail. Foto: Skärmdump
ABC News. Foto: SkärmdumpABC News. Foto: Skärmdump
ABC News. Foto: Skärmdump
The Guardian. Foto: SkärmdumpThe Guardian. Foto: Skärmdump
The Guardian. Foto: Skärmdump
Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSENFolkhälsominister Gabriel Wikström (S) Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Regeringens sexutspel hånas i världspressen

Publicerad

Regeringen vill utreda svenskarnas sexliv, meddelade folkhälsominister Gabriel Wikström (S) på torsdagen.

Nu hånas den kommande utredningen i internationell press.

Reaktionerna på folkhälsominister Gabriel Wikströms besked om att regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda svenskarnas sexvanor har varit kraftiga.

Även utomlands.

I internationell press uppmärksammas utredningen – och omskrivs i skämtsam och hånfull ton.

"Sverige beställer sexstudie – regeringen oroade att landets minskande sexlust är 'ett politiskt problem'", skriver brittiska Mirror som rubrik till artikeln som kategoriserats som "weird news", alltså "udda nyheter".

Ansedda The Guardian skriver även de om Wikströms utspel, liksom ABC News, Daily Mail och BBC.

"Sex är en fråga om hälsa"

Det var på torsdagen som Gabriel Wikström (S) berättade om utredningen på DN Debatt.

Han skrev då att den politiska diskussionen kring sex i huvudsak handlat om det negativa kring sex: Könssjukdomar, oönskade graviditeter och våldtäkter. Han vill i stället fokusera på "det som är lustfyllt med sex" på ett mer positivt och otvunget sätt.

"Sex är inte, och har aldrig varit, en enbart privat angelägenhet. Sex är också en fråga om människors hälsa och ur det perspektivet en politisk fråga. För att skapa en jämlik hälsa behöver vi också en jämlik sexuell hälsa", skrev Gabriel Wikström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag