Regeringens satsning på att få sjukskrivna tillbaka i arbete har blivit ett fiasko. Foto: Olle Sporrong
Regeringens satsning på att få sjukskrivna tillbaka i arbete har blivit ett fiasko. Foto: Olle Sporrong

Regeringens satsning gjorde sjuka sjukare

Publicerad
Uppdaterad
Regeringens satsning på att lyfta sjukskrivna människor till arbete blev ett fiasko. Den så kallade rehabiliteringsgarantin kostade en halv miljard kronor- men hade ingen effekt på sjuktalen, rapporterar SVT:s " Aktuellt".
I sju av tolv landsting blev deltagarna till och med sjukare av att delta.
Regeringen satsade 2009 en halv miljard kronor på rehabiliteringsgarantin, vars mål var att få sjukskrivna människor tillbaka i arbete. Karolinska institutet har nu utvärderat den första delen av projektet på regeringens uppdrag. Och resultatet är nedslående. De som deltagit i projektet är lika mycket sjukskrivna som de som inte deltagit. Och i sju av tolv undersökta landsting har deltagarna till och med blivit sjukare av att delta.
- Den här satsningen var oerhört snabbt i gångsätt. Den borde planerats bättre, säger utredaren Irene Jensen till " Aktuellt".

"Användbara metoder"

Socialförsäkringsminister Ulf Kristoffersson säger till " Aktuellt" att det är svårt att hjälpa människor som varit borta från jobbet länge tillbaka till arbetsmarknaden. Han ser dock positiva saker med satsningen.
- Det är genuint svårt att hjälpa människor som varit borta från jobbet länge tillbaka till arbetsmarknaden. Det tar tid och det finns många fallgropar, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristoffersson (M) till " Aktuellt".
Han tillägger:
- Det intressanta är att vi har mycket bevis för att det finns användbara metoder för just människor med depressioner och smärtor i rygg, men vi har inte lyckats visa att de fungerar för att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag