Nästan varannan svensk anser att regeringen gör ett mycket eller ganska dåligt jobb, visar en ny undersökning från mätinstitutet SKOP. Foto: Lisa MattissonNästan varannan svensk anser att regeringen gör ett mycket eller ganska dåligt jobb, visar en ny undersökning från mätinstitutet SKOP. Foto: Lisa Mattisson
Nästan varannan svensk anser att regeringen gör ett mycket eller ganska dåligt jobb, visar en ny undersökning från mätinstitutet SKOP.  Foto: Lisa Mattisson
Det är det sämsta förtroendet för en regering sedan 1987, enligt SKOP. Foto: Sven LindwallDet är det sämsta förtroendet för en regering sedan 1987, enligt SKOP. Foto: Sven Lindwall
Det är det sämsta förtroendet för en regering sedan 1987, enligt SKOP. Foto: Sven Lindwall

Regeringens sämsta förtroende – sedan 87

Publicerad

Mardrömmen fortsätter för Stefan Löfven.

Svenska folkets förtroende för regeringen är det lägsta på 28 år, enligt mätinstitutet SKOP.

– Det är nog ingen nyhet för någon att 2015 var ett motigt år i opinionen för den här regeringen, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Förtroendebalansen för regeringen rasar till - 22 i slutet av december. Det är alltså 22 procentenheter fler som anser att regeringen gör ett dåligt jobb än som svarar att den gör ett bra jobb, enligt den nya mätningen från SKOP. Det är samtidigt tio procentenheter sämre än i oktober förra året.

– Svenska folket ger rekordlågt betyg till Stefan Löfvens regering, säger SKOP:s analytiker Birgitta Hultåker. Även tidigare under året var förtroendebalansen negativ för regeringen men de senaste två månaderna har missnöjet ökat ytterligare och förtroendet har rasat.

Enligt SKOP beror raset delvis på regeringens flyktingpolitik.

– Svenskarna har inte imponerats av att regeringen gjort helt om i flyktingpolitiken och motiveringarna för den ändrade politiken har inte väckt folkets entusiasm.

Dagens siffror är de sämsta för en regering sedan 1987.

"Svårare läge att hantera"

S-partisekreteraren Carin Jämtin:

– Jag skulle vilja hävda att den här regeringen har ett betydligt svårare läge att hantera än kanske någon regering sedan 90-talets budgetsanering.

Nästan varannan svensk, 49 procent, anser att regeringen gör ett mycket eller ganska dåligt jobb. Det är fem procentenheter fler än i oktober.

Var femte svensk, 20 procent, anser att regeringen är mycket dålig, en ökning med tre procentenheter.

Förtroendebalansen för det borgerliga regeringsalternativet är + 15, vilket är en procentenhet högre än i oktober. Det betyder att det är femton procentenheter fler som tror att en borgerlig regering skulle göra ett bättre jobb än som tror att den skulle göra ett sämre jobb, jämfört med den nuvarande regeringen.

– Trots det låga betyget för regeringen har den borgerliga alliansen svårt att framstå som ett bättre regeringsalternativ, säger Birgitta Hultåker.

Den borgerliga trovärdigheten har bara ökat marginellt under turerna runt flyktingfrågan.

– Vare sig regeringen eller den borgerliga oppositionen har tjänat i förtroende genom överenskommelsen över blockgränserna.

Carin Jämtin: "Rätt på sikt"

Partisekreteraren Carin Jämtin:

– Sverige står inför stora utmaningar som har vuxit under de senaste tio åren. Det är skolresultat som sjunkit, en arbetslöshet som bitit sig fast på för höga nivåer, ett alltför lågt bostadsbyggande under lång tid och utmaningar i migrations- och integrationspolitiken.

– Regeringen behöver hantera alla dessa utmaningar. Det kommer att ta tid, dels att få på plats reformer som möter dessa utmaningar och innan de reformerna får effekt fullt ut. Det kommer inte heller att vara ett lätt jobb men det är det som är rätt på sikt och i slutänden det som också gör att vi kan öka vårt förtroende.

Så sent som den 21 december presenterade DN/Ipsos en förtroendemätning som visade att förtroendet för Stefan Löfven personligen också försvagats dramatiskt. Enligt den mätningen har förtroendet sjunkit från 42 procent till 30 procent på ett år. Andelen som har litet eller inget förtroende för statsministern har samtidigt ökat från 52 procent till 66 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag