Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens rökförbud till riksdagen – trots Lagrådets invändning

Annika Strandhäll (S) vill se utökat rökförbud trots kritik.
Foto: ANN JONASSSON
Förslaget om utökat rökförbud har kritiserats av Lagrådet.
Foto: Shutterstock

Regeringen håller fast vid sin linje om ett utökat rökförbud trots Lagrådets kritik.  

– Det är viktigt att förbjuda rökning på fler platser, jag ser till exempel lekplatser som särskilt viktiga. Vi väljer därför att gå vidare med förslaget, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande. 

Det var i januari i år som regeringen presenterade sitt förslag om ett utökat rökförbud. 

Förslaget innefattade bland annat rökförbud på lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

Men Lagrådet är kritisk till regeringens förslag. I sitt yttrande lyfte Lagrådet fram att det kan vara svårt att införa rökförbud vid entréer till lokaler eftersom det är svårt att veta vem som egentligen bär ansvaret för området. 

"Det framstår från principiella utgångspunkter som mycket tveksamt att på det sätt som föreslås ålägga enskilda ett ansvar för att upprätthålla lagregler på platser som de inte äger eller på annan grund disponerar över", skriver Lagrådet i sitt yttrande.

Strandhäll: Ska förändra normen 

Trots detta väljer regeringen att hålla fast vid sin linje trots kritiken. 

– Det är viktigt att förbjuda rökning på fler platser, jag ser till exempel lekplatser som särskilt viktiga. Vi väljer därför att gå vidare med förslaget. Detta är avgörande lagstiftning om vi ska förändra normerna kring rökning och förbättra folkhälsan, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande. 

Förutom ett utökat rökförbud införs även en tillståndsplikt för tobaksförsäljning. Detta innebär att butiker som vill sälja varorna måste ansöka om ett tillstånd, 

Man ska även göra det förbjudet att göra reklam för cigaretter i affärer och skyltfönster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.