Klockan 17 kallade regeringen till pressträff med anledning av jordbävningarna i Turkiet och Syrien.
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, deltog under pressträffen.
Där framkom det att Sverige kommer att skjuta till sju miljoner i humanitärt stöd:
Fem miljoner till Turkiet och två miljoner till Syrien.
Sverige kommer även att bistå med tält och nödboenden, filtar, mat och mediciner ”i den akuta fasen”, men också ledningsresurser och ledningscentraler för att koordinera räddningsarbetet.
Sverige är redo att skicka personal till området ”med mycket kort varsel”, samt erbjuda expertis inom vatten, sanitet, energi, logistik och byggnation.
– Världen kämpar för att hjälpa och samla stöd. Sverige kommer att vara en del av stödet. Jag är stolt över att kunna säga att ungefär tio timmar efter skalvet hade MSB ställt i ordning och erbjudit hjälpresurser, säger Carl-Oskar Bohlin.
– Det är viktigt att konstatera att detta är en humanitär katastrof. Följdverkningarna av detta kommer att finnas under en lång tid och det handlar inte bara om vara först på plats, utan det handlar om att kunna vara uthållig i stödet, och i de delarna är Sverige duktiga, fortsätter han.
Sverige samarbetar just nu med EU men också med de nordiska länderna för att koordinera hjälpinsatsen.
– Det har varit ett intensivt arbete under dagen och det är viktigt att vi svarar mot de behov som finns, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för MSB.
Summan till Turkiet och Syrien kan öka
Till Expressen säger Carl-Oskar Bohlin att det under natten inkom en begäran till EU:s civilskyddsmekanism där allt arbete samordnas.
– Då får alla medlemmar helt enkelt lämna in en lista på vad man kan tillhandahålla och på vilken tid, och sedan börjar resurser avropas därifrån, säger han.
Summan sju miljoner, som alltså fördelas på Turkiet och Syrien, är ett inledande akutbistånd. Kostnaden för MSB:s stödinsats tillkommer utöver det. Vad den totala summan för Sveriges hjälpinsatser landar på kan därför växa allteftersom.
– De resurser som MSB har ställt till förfogande är inte siffersatta, eftersom storleken på det är beroende på vad Turkiet begär och behöver hjälp med, så storleken på det stödet kommer att definieras av behovet, säger Carl-Oskar Bohlin.
– Hur mycket det blir vet vi inte än, vi vet inte exakt vad av det vi har erbjudit som Turkiet kommer att vilja ha.
Svårt att bekräfta information om svenskar i Syrien
Än så länge finns det inga uppgifter om skadade svenskar. Man håller just nu på att skapa sig en bild över hur många svenskar som kan tänkas befinna sig i Turkiet och Syrien.
– Det finns 400 personer på svensklistan i Turkiet, och ett fåtal i de drabbade områdena. Många svenskar med dubbelt medborgarskap tros befinna sig i området enligt Sveriges generalkonsulat i Istanbul, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.
I Syrien uppges ett tiotal personer vara uppsatta på den så kallade ”svensklistan” men antalet kan vara något högre, enligt Johan Forssell. Till skillnad från i Turkiet finns det knapphändig information över hur många svenskar som faktiskt befinner sig i Syrien.
– Det är svårt att bekräfta information, framför allt kopplat till Syrien, säger Johan Forssell och uppmanar svenskar på plats att följa lokala rekommendationer, kontakta anhöriga och anmäla sig till svenska ambassader.
”Största katastrofen sedan 1939”
Dödssiffran efter jordbävningarna uppgår i nuläget till fler än 2 200 människor, enligt brittiska Sky News.
Antalet skadade uppges vara över 5 000.
Den första jordbävningen inträffade 02.17, svensk tid, natten mot måndag och situationen i Turkiet och Syrien beskrivs som ”katastrofartad”. Vid lunchtid på måndagen skakades Turkiet av ett stort efterskalv på magnituden 7,7, vilket är ovanligt enligt seismologen Ari Tryggvason.
På bilder och videoklipp från flera turkiska städer kan man se hur enorma byggnader kollapsar medan människor och bilar flyr från platsen.
– Jordbävningen är den största katastrofen sedan 1939, säger president Recep Tayyip Erdogan, enligt nyhetsbyrån Reuters.