Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens press på polisen drev på utredningen om Löfving

Mats Löfvings karriär inom polisen – tog juristexamen 1988.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Foto: CAISA RASMUSSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischefen Anders Thornberg var under press.
Foto: SVEN LINDWALL

Regeringen och då ytterst justitieminister Gunnar Strömmer (M) tryckte på rikspolischefen Anders Thornberg för att det skulle bli en snabbare hantering av utredningen hur polisen skött ärendet med Mats Löfving och Linda Staaf.

Det visar Expressens granskning av offentliga uppgifter och samtal med källor inom både polisen, bland åklagare med insyn och personer i regeringskansliet.

I den officiella versionen var Anders Thornberg och regeringen ”överens” om att snabba på utredningen.

Strömmer säger i en kommentar att han ”delade bedömningen att det var bra att reda ut allt så fort som möjligt”.

I fredags gick vice överåklagare Bengt Åsbäck till skarpt angrepp mot polisens utredning och sa att den aldrig borde ha inletts och sedan drivas som den gjorde parallellt med brottsutredningen.

Flera andra höga åklagare och polischefer som inte vill bli citerade med namn har instämt i kritiken när vi ringt och ställt frågor.

– Det är som om vi hade en mordutredning och sedan startar någon annan en utredning vid sidan om den formella utredningen, säger en åklagarkälla till Expressen.

Vår genomgång tyder på flera panikartade åtgärder i polisledningen och regeringskansliet.

Beslut på en söndag

Rikspolischefen Anders Thornbergs kritiserade beslut om att inleda den interna utredningen med den externe utredaren Runar Viksten offentliggjordes en söndag. Det är ytterst sällsynt att den typen av nyheter kommuniceras en helg.

”Myndigheten har genomfört ett antal åtgärder i de ärenden som varit föremål för mediernas granskning. Vilka åtgärder det rört sig om kan vi av integritetsskäl eller av sekretesskäl inte redogöra för. Det är därför viktigt att en extern utredare kan göra en fullständig genomlysning av hanteringen”, sa Anders Thornberg i ett pressmeddelande som gick ut söndagen den 11 december och lades ut på polisens hemsida kl 14.45.

Rikspolischefen Anders Thornbergs beslut om utredning kring Mats Löfving och Linda Staaf offentliggjordes en söndag.

I pressmeddelandet slogs det fast att Runar Viksten skulle redovisa sitt resultat senast den 28 april.

Regeringen var förhandsinformerad om Anders Thornbergs beslut och det kom också snabba reaktioner från regeringskansliet.

”Det är centralt att värna allmänhetens förtroende för polisen. Därför är det bra och viktigt att den externa utredningen grundligt reder ut vad som hänt och om rutiner och regler har följts”, skrev justitieminister Gunnar Strömmer i en kommentar till nyhetsbyrån TT. Strömmer är utbildad jurist och tidigare advokat på byrån Gernandt & Danielsson.

Statsminister Ulf Kristersson (M) signalerade också att han var positiv till utredningen och sa till TT att ”man går till botten med sådana här saker”. 

– Vi hade den 60:e dödsskjutningen häromdagen i Sverige, vi har en extrem situation. Förtroendet för polisen har aldrig varit viktigare än det är just nu. Därför är jag mycket mån om att de här sakerna reds ut och klaras ut så att alla känner sig trygga i hur polisen agerar, sa Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var fortfarande söndagen den 11 december.

Dagens därpå – måndagen den 12 december – fattade vice överåklagare Bengt Åsbäck beslut om att återuppta förundersökningen om grovt tjänstefel. ”Nu har vi fått in polisanmälningar som tillsammans med tidigare uppgifter och medieuppgifter gör att jag numera anser att det finns anledning att anta att brott har förövats”.

Anders Thornbergs enmansutredare Runar Viksten hade fortfarande den 28 april som deadline. Men det formella beslutet om att inleda utredningen saknades fortfarande.

Men nu började det hända något i kulisserna. 

Expressen har från olika källor inhämtat att regeringen drev på att Anders Thornbergs utredare Runar Viksten skulle bli klar snabbare med sin utredning – trots vetskapen om den pågående förundersökningen.

Justitieminister Gunnar Strömmer och rikspolischefen Anders Thornberg vid Folk och Försvars konferens i Sälen den 10 januari i år.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

På eftermiddagen måndagen den 19 januari kallade Gunnar Strömmer till en presskonferens som gällde ett regeringsbeslut som berörde kampen mot organiserad brottslighet. Då passade han även på att droppa nyheten att resultatet från Runar Vikstens utredning skulle tidigareläggas:

– Jag har i dag på morgonen haft ett möte med rikspolischefen. Vi är överens om att det av flera skäl är olyckligt om den här utredningen drar ut på tiden i onödan. De frågetecken som finns måste rätas ut så fort som möjligt. Mot den bakgrunden välkomnar jag att rikspolischefen i morse informerade mig om att polisen satt ett nytt och tidigare slutdatum för sin externa utredning, sa Gunnar Strömmer.

Formellt var det alltså rikspolischefen som fattat beslutet men det offentliggjordes av justitieministern. På polisens hemsida ändrade man datumet för deadline av utredningen till den 28 februari.

Den 21 december – tre dagar före julafton – tog rikspolischefen Anders Thornberg det formella beslutet som gav grönt ljus för att Runar Viksten kunde inleda utredningen.

I måndags informerade Runar Viksten vissa berörda om resultatet av sin utredning. Bland de som fick information var Gunnar Strömmer, Anders Thornberg, Mats Löfving och Linda Staaf. 

Rikspolischefen Anders Thornbergs formella beslut att låta Runar Viksten utreda de formella turerna kring Mats Löfving och Linda Staaf togs onsdagen den 21 december.

Efter enmansutredaren Runar Vikstens hårda kritik mot Mats Löfving när utredningen blev offentlig i torsdags reagerade rikspolischefen Anders Thornberg med orden att han skulle ha ett ”arbetsrättsligt samtal” med Mats Löfving.

Justitieminister Gunnar Strömmers kommenterade: ”Det som har kommit fram är allvarligt”.

På kvällen, några minuter innan utredaren Runar Viksten skulle kommentera sin utredning i Aktuellt, kom beskedet om Mats Löfvings död. Viksten avstod då från att medverka.

– Det är förundersökningen som ska presentera ett resultat. Det blir ett systemfel när man tillsätter en utredning vid sidan om, sa vice överåklagare Bengt Åsbäck när han i fredags kritiserade den interna polisutredningen.

Expressens frågor – och svaren från justiteministern

1. Varför var regeringen så angelägen att Runar Vikstens utredning skulle skyndas på. Vid en presskonferens den 19 december sa du: ”Jag har i dag på morgonen haft ett möte med rikspolischefen. Vi är överens om att det av flera skäl är olyckligt om den här utredningen drar ut på tiden i onödan”.


2. Räckte det inte med den åklagarledda förundersökningen?


3. Vice överåklagare Bengt Åsbäck, som leder den förundersökning som nu går mot nedläggningar, anser att det var fel att Vikstens utredning överhuvud taget pågick, åtminstone så länge förundersökningen bedrevs. Du såg inga betänkligheter med Vikstens utredning?


4. Flera personer uppger för mig att regeringen pressade på polisledningen att skynda på utredningen. Din kommentar till det?


Gunnar Strömmers skriftliga svar:

Angående kortare utredningstid:

I slutet av förra året ifrågasattes polisens ledning från flera hål. Detta rörde flera chefer i polisens ledning, och den interna hanteringen av olika frågor som rörde dessa chefer. Det var viktigt att reda ut vad som hänt, och polisen tillsatte en extern utredare för att göra detta.

I samband med ordinarie myndighetsdialog med departementet den 19 december lyftes tidplan för den externa utredningen, och rikspolischefen berättade på mötet att han beslutat korta utredningstiden.

Justitieministern delade bedömningen att det var bra att reda ut allt så fort som möjligt - men naturligtvis utan att äventyra grundligheten och sakligheten i utredningen. Detta för att både få klarhet i vad som hänt för att kunna vidta nödvändiga åtgärder och behålla fokus på polisens kärnuppdrag, att förebygga och bekämpa brott samt upprätthålla medborgarnas trygghet.

Angående förundersökningarna:

När polisen initierade sin externa utredning pågick inga förundersökningar. Justitieministern har inte haft någon insyn i hur dessa har bedrivits, eller hur samspelet med polisens externa utredning sett ut.

Däremot, när justitieministern gav sina kommentarer efter den externa utredarens och rikspolischefens pressträffar i onsdags, och flera medier frågade varför Mats Löfving inte borde skiljas från sin tjänst omgående, svarade justitieministern bland annat. att det var viktigt att komma ihåg att flera av de här frågorna fortfarande var föremål för pågående förundersökningar. 

Områdespolisen Viktor Adolphson om tankarna efter Mats Löfvings bortgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.