Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens plan: Undvika rättegång efter IT-skandalen

Nya uppgifter om IT-skandalen har kommit fram under med förhör i Arbetsdomstolen.
Foto: REGERINGEN
Maria Ågren tvingades bort från Transportstyrelsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Två högt uppsatta tjänstemän på näringsdepartementet ville att Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren skulle skriva på ett strafföreläggande i januari 2017, skriver DN.

Syftet var att undvika en rättegång, berättar Maria Ågren i ett förhör i Arbetsdomstolen som tidningen har tagit del av.

Förhöret i Arbetsdomstolen hölls med anledning av att Maria Ågrens fackförbund har stämt staten för att hon sparkades efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. 

I domstolsförhören framkommer nya uppgifter om hur regeringen och näringsdepartementet agerade, rapporterar DN. Maria Ågren berättar att Säpo ringde upp henne och berättade att hon var brottsmisstänkt i januari 2017. Två chefer på departementet ska då ha kallat till sig Ågren för ett möte.

Ågren berättade för departementet vad som hänt, varpå de ska ha diskuterat ett strafföreläggande. Anledningen var för att slippa en offentlig rättegång, skriver DN. En vecka senare kallades Ågren till ett nytt möte, där infrastrukturminister Anna Johansson meddelade att Ågren måste kliva av sin post. Samtidigt lovade en av cheferna på departementet att Ågren skulle få en ny tjänst – på regeringskansliet.

Ångrar strafföreläggandet

Maria Ågren skrev på strafföreläggandet, men ångrar sig.

– Jag bar med mig att om det blev ett strafföreläggande, så gjorde det den minsta skadan för mig och för uppdragsgivaren. Jag kan i efterhand konstatera att jag inte skrivit på ett strafföreläggande om jag fått mer information vid det mötet, sa Maria Ågren i förhöret enligt DN.

I samband med att strafföreläggandet utfärdades i juli 2017 och avslöjanden om IT-skandalen i medierna fick Ågren sparken.

Maria Ågren och hennes ombud samt näringsdepartementet har valt att inte svara på DN:s frågor eftersom frågan fortfarande är uppe i Arbetsdomstolen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.