Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens plan för ebola-evakuering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Isabella Lövin.
Foto: Lisa Mattisson

Svensk sjukvårdspersonal ska skickas till områden i Västafrika som drabbats av Ebola.

Det beslutade regeringen i dag.

- Mer sjukvårdspersonal behövs på plats och Sverige kan göra mer. Därför har vi idag tagit flera beslut för skyndsamt underlätta för svensk sjukvårdspersonal att vara på plats, säger Gabriel Wikström, folkhälso- och sjukvårdsminister.

Stefan Löfven samlade sin nya regering till ett första ordinarie sammanträde i dag och på ärendelistan stod ebola:

"Uppdrag att förbereda och samordna resurser samt andra insatser med anledning av ebola-utbrott i Västafrika. Bemyndigande rörande medicinsk evakuering."

Sverige har tidigare avsatt 145 miljoner kronor i humanitärt stöd och nu får Socialstyrelsen ytterligare tolv miljoner.

- Sverige fortsätter nu agera för att, tillsammans med omvärlden, stoppa smittspridningen och se till att de drabbade får vård. Ett kraftfullt och samordnat arbete av det internationella samfundet är avgörande för att nå framgång, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Socialstyrelsen ska också öka resurserna för evakuering av Ebolasmittade.

- Att vi kan erbjuda medicinskt evakuering från de drabbade områdena är en förutsättning för att rekryterad personal till hjälpinsatserna ska känna trygghet, säger Gabriel Wikström, folkhälso- och sjukvårdsminister.

- Vi följer nära utvecklingen och behovet av att skyndsamt fatta ytterligare beslut för att underlätta för personal att delta, fortsätter han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.