Protesterna mot Sverige som följt efter Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm har nu spridit sig till flera muslimska länder.
Demonstrationer har rapporterats från Pakistan, Irak och Afghanistan. Och svenska ambassaderna i Indonesien och Malaysia har mottagit protester från regeringarna i de respektive länderna.
Det som började som en kris i relationen till Turkiet och för den svenska Natoprocessen har därmed vuxit till att även gälla relationerna till övriga muslimska världen.
I den svenska regeringen finns nu en oro för att svenska företag och svensk export ska drabbas. Uppmaningar till bojkott mot Sverige har också framförts av politiska företrädare i olika länder, däribland Malaysia.
Från regeringshåll pekar man på erfarenheterna efter Muhammedkarikatyrerna i Danmark för snart 18 år sedan, som danska företag fortfarande är påverkade av.
För dialog
Regeringen uppger att man nu för en dialog med svenska företag som är verksamma i muslimska länder.
Och från regeringen uppges man också göra allt för att kyla ned situationen i både Turkiet och andra muslimska länder. Men läget anses vara mycket svårhanterligt.
Helgens kommentarer på Twitter från statsminister Ulf Kristersson möttes också av hård kritik.
”Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm idag”, skrev Kristersson bland annat.
Regeringens eget samarbetsparti SD, med partiledare Jimmie Åkesson, beskriver uttalandet som ”mycket, mycket bekymrande”.
”Det finns en gräns för hur en regering bör uttrycka sig, inte minst eftersom Sverige har ett inhemskt islamisthot som inte kan underskattas”, skriver Åkesson på Facebook.
Det är den hårdaste offentliga kritiken hittills som SD-ledaren riktat mot regeringen och Ulf Kristersson sedan Tidösamarbetet inleddes i höstas.
Irritation mot kritiken
Även Magdalena Andersson har kritiserat regeringen, men då kopplat till regeringens kraftiga avståndstaganden mot den docka föreställande Erdogan som hängdes upp vid Stockholms stadshus. Enligt S-ledaren riskerar den typen av uttalanden från regeringen att ”inspirera till fler aktioner”.
Kritiken från S och SD skapar stor irritation i regeringen, som anser att uttalandena skadar försöken att kyla ned situationen. Regeringskällor till Expressen beskriver hur man förväntar sig att både S och SD agerar mer ansvarsfullt i det för Sverige mycket svårhanterliga läget.