Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens oro för ny våg – 300 000 på flykt

Magda Gad och Niclas Hammarström rapporterar från fronten i Syrien.
”Utvecklingen är oroande”, säger Morgan Johansson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingar i Kroatien i september 2015.Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

I princip alla syrier som sökte asyl i Sverige 2018 fick uppehållstillstånd.

På torsdagen rapporterade AFP att över 300 000 människor nu är på flykt undan Turkiets offensiv i Syrien.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger till Expressen att ”utvecklingen är oroande”.

”Vi ska inte tillbaka till den situationen vi hade 2015”, skriver han.

En dryg vecka har gått sedan Turkiet inledde sin offensiv i norra Syrien. 

Trots vapenvilan som förhandlades fram mellan USA och Turkiet har striderna fortsatt under fredagen, samtidigt som pro-kurdiska medier har anklagat turkisk militär för att bomba sjukhus.

Striderna har drivit över 300 000 människor på flykt, rapporterade nyhetsbyrån AFP på torsdagsmorgonen.

Flyktingar från Syrien utgjorde den överlägset största gruppen som beviljades asyl på sina förstagångsansökningar i Sverige 2018, enligt siffror från Migrationsverket. 3 106 syrier fick uppehållstillstånd och endast 49 fick avslag.

Hur påverkas Sverige när 300 000 människor nu är på flykt i Syrien?

Morgan Johansson: ”Oroande”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson skriver i ett mejl till Expressen att ”utvecklingen är oroande”, men uttrycker samtidigt att förutsättningarna har förändrats. Bland annat menar han att situationen i EU ser annorlunda ut i dag jämfört med 2015 – året då nästan 163 000 människor sökte asyl i Sverige.

”Det är också svårare för människor att ta sig genom Europa. Vid så gott som varje gränsövergång finns det nu gränskontroller, inklusive mot Sverige”, skriver Morgan Johansson.

Andra länders gränskontroller verkar inte ha hindrat flyktingvågen till Sverige 2015 – varför skulle det se annorlunda ut i dag?

”Sverige införde gränskontroller i november 2015 och mot slutet av året såg vi en kraftig sänkning av flyktingmottagandet. Det tillsammans med andra åtgärder bidrog till detta”.

Justitie- och migrationsministern pekar också på att Sverige har en annan lagstiftning i dag.

”Det gör att risken för en ny flyktingkris i Sverige, likt 2015, är avsevärt mindre. Migrationsverket har en beredskapsplan och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket. Vi ska inte tillbaka till den situationen vi hade 2015”, skriver Morgan Johansson.

IS utgör nytt hot mot Europa

Under onsdagen meddelade kurderna att man tvingats avbryta kampen mot IS på grund av offensiven från Turkiet. Expressens korrespondent Kassem Hamadé kommenterade direkt från gränsen mot norra Syrien:

– Det kommer skicka signaler till IS att de kan aktivera sina celler på nytt, sa han i onsdags.

– Det här beslutet är allvarligt. IS kommer inte kunna ta kontroll över ett lika stort område som 2014, men de kan aktivera sina celler för att störa ordningen i Irak, Syrien och andra grannländer – men även utgöra ett stort hot mot Europa.

Regeringen: ”Redo att agera”

Inrikesminister Mikael Damberg är ansvarig för den omdiskuterade frågan om återvändande IS-terrorister. Pressekreteraren Natali Sial skriver i ett mejl till Expressen att regeringen inte tänker hämta hem IS-terroristerna, utan att de i stället bör dömas för sina brott på plats.

”Även om vi inte tänker hämta hem några misstänkta IS-stridande kan det hända att någon återvändare tar sig till Sverige. I så fall står både polis och åklagare redo att agera. Svenska domstolar kan också döma”, skriver Natali Sial.

Justitiedepartementet meddelar att vuxna människor som reste till Syrien har gjort det på eget bevåg, och att UD tydligt har avrått från resor till landet sedan 2011.

”Därför kan den som ändå reste inte räkna med konsulärt stöd från Sverige. Vuxna bär ansvar för sina beslut och handlingar”, skriver Mikael Dambergs pressekreterare, som även låter meddela att Säpo följer utvecklingen noga.

Moderaterna:  ”Helt fel väg att gå”

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, anser att regeringen är dåligt förberedda inför en eventuell flyktingvåg.

– Man agerar som om man helt har glömt flyktingkrisen 2015 och har nu gång på gång fattat beslut om att öka invandringen. Det är helt fel väg att gå, dels om man ska ta ansvar för de många som redan kommit hit under lång och tid, och dels om vi ska stå rustade inför en framtida flyktingvåg.

Maria Malmer Stenergard lyfter regeringens beslut att öppna upp för mer anhöriginvandring gymnasielagen som exempel på hur regeringen bidragit till utökad invandring.

I stället menar hon att det krävs en stramare migrationspolitik.

– Hade vi suttit i regering hade vi satt det överst på vår dagordning att få igenom en ny permanent lagstiftning som är hållbar och som ser till att minska nivåerna till nivåer som vi kan hantera utifrån ett migrationsperspektiv.

Expressen direkt från krigszonen: ”Mötet blir avgörande”

Expressens korrespondent Kassem Hamadé rapporterar direkt från krigszonen.