Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens nya satsning på polisen

Magdalena Andersson och Stefan Löfven.Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischef Dan Eliasson.Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson.Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen satsar extra på polisen och skjuter därmed till 700 miljoner kronor redan i år.

– Vi gör det för att visa att staten är starkare än de kriminella gängen, säger Magdalena Andersson, till SVT.

Fram till 2020 har regeringen lagt två miljarder kronor på polisen men kommer nu att lägga ytterligare 700 miljoner kronor som ska ses som en ännu större satsning.

– Vi ser hur antalet skjutningar har ökat på ett sätt som vi aldrig kan acceptera. Därför sätter vi till 700 miljoner kronor extra redan i år. Vi gör det för att visa att staten är starkare än de kriminella gängen, säger Magdalena Andersson, till SVT.

Hon lovar dessutom att följa utvecklingen noga framöver, men det har ännu inte kommenterats om det kommer att bli ytterligare pengar framöver.

"Behöver en stark polis"

Extrasatsningen ska ses som en slags krigsförklaring mot de kriminella gängen som de unga killarna lockas in i.

– Sverige behöver en stark polis. Jag ser i mitt jobb hur unga killar lockas in att tidigt börja förstöra sitt liv i gängkriminalitet. Att då ha en stark polis som kan sy in de vuxna yrkeskriminella, det är oerhört viktigt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin, till SVT.

Gustav Fridolin.Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Oppositionspartierna har satt ett visst antal poliser som mål där Kristdemokraterna toppar med 10 000 extra poliser, Sverigedemokraterna 7 000, medan Moderaterna och Liberalerna har satt 5 000 nya poliser som mål.

Regeringen väljer att inte blanda sig i hur polisen väljer att fördela pengarna och lämnar det helt upp till dem – men det finns en förhoppning om hur de kommer att användas.

– Polisen kan anställa fler personer. Det kan till exempel handla om att man kan anställa fler civilanställda så att de som är polisutbildade kan ägna mer tid åt att vara ute på våra gator och torg, säger Magdalena Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.