Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens nya
satsning mot rasism

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
– Jag förväntar mig att myndighetsledningen löser de problem man har, svarar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen ger myndigheten Forum för Levande Historia ett nytt stort uppdrag i den nationella planen mot rasism och hatbrott.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Regeringen ger myndigheten Forum för Levande Historia ett nytt stort uppdrag i den nationella planen mot rasism och hatbrott.

Samtidigt är myndigheten i kris – nio av tio anställda saknar förtroende för myndighetschefen.

– Jag förväntar mig att myndighetsledningen löser de problem man har, svarar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Så sent som i måndags rapporterade Dagens Nyheter om de akuta problemen myndigheten Forum för Levande Historia.

De anställdas missnöje riktas främst mot myndighetens överintendent, tillika chef, Ingrid Lomfors. Hon tillträdde sin tjänst i april 2015 och är en av de första myndighetschefer som utsågs av den nuvarande regeringen. Kritiken handlar om otydliga mål för verksamheten och brister i hur arbetet leds och genomförs.

Det hindrade dock inte regeringen från att i dag ge myndigheten ett nytt stort uppdrag – samtidigt som kultur- och demokratiministern uttalade sitt förtroende för just Ingrid Lomfors.


LÄS MER: Anders Ygemans deadline för polisen


Myndigheten ska utbilda skolpersonal

Det nya uppdraget är en del av regeringens nationella plan mot rasism och hatbrott, och innebär bland annat ett ansvar för samordning, uppföljning och rapportering. Myndigheten ska också utbilda skolpersonal, arbetsförmedlare, socialarbetare och polisanställda om rasism i historien och i dag.

– För regeringen är Forum för Levande historia en central myndighet som nu i dag får ytterligare uppdrag när det gäller en uppgift som statsministern varit tydlig med att vi ska leverera på. Så jag förväntar mig att myndighetsledningen löser de problem som man har på myndigheten, konstaterar Alice Bah Kuhnke.


LÄS MER: Löfven om M: En felaktig partikultur


Starkt förebyggande arbete på nätet

Är det rätt att i det här läget lämna ett nytt stort uppdrag till den här myndigheten?

– Detta är ett uppdrag som vi har arbetat med under nästan ett och ett halvt år, så Forum för levande historia har varit föremål för att de ska få detta. Men vi kände ju inte till problemen för ett och ett halvt år sedan. Det ökar ju förväntningarna på att utmaningarna löses.

Nio av tio anställda saknar förtroende för den högsta chefen?

– Ja…

Hur problematiskt är det?

– Det är förstås problematiskt.

Är det inte läge att byta ut den högsta chefen?

– Det som det har varit läge för, och som min statssekreterare har fört fram i dialog med myndighetschefen, är att vi förväntar oss en plan – vilket myndighetschefen har lämnat in. Nu följer vi upp den noggrant.

Enligt Alice Bah Kuhnke lämnade Ingrid Lomfors in planen så sent som i fredags.

I regeringens handlingsplan ingår också ett förstärkt förebyggande arbete på nätet.

Statens medieråd för i uppdrag att kartlägga skyddet av barn och unga på internet vad avser rasism och liknande former av fientlighet, hatbrott och extremism.

– Vi ser hur den här typen av verksamhet sprider sig på nätet i kommentarsfält. Vi vill göra en kartläggning och ha en dialog med de som tillhandahåller plattformarna. Kanske också stänga av användare som regelbundet bryter mot användandekoden, säger inrikesminister Anders Ygeman, som dock inte är beredd att föreslå lagändringar.

Han hoppas i stället att företagen själva har ett intresse av att se till att användarna följer reglerna.

Anders Ygeman poängterar samtidigt att polis och åklagare prioriterar hatbrott i dag. Tre speciella hatbrottsenheter har bildats i Stockholm, Göteborg och Malmö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.