Foto: Leif R Jansson / Scanpix
 Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Regeringens miljarder till cancerforskning

Publicerad

Regeringen satsar fyra miljarder kronor på forskning och innovation.

Fokuset ligger på det som kallas "life science" med syfte att bota allvarliga sjukdomar som cancer och alzheimer.

– Vi ska leva längre och vara friskare, säger FP-ledaren Jan Björklund på regeringens presskonferens.

Sverige ska fortsätta att vara en konkurrenskraftig kunskapsnation. Den nya satsningen omfattar totalt 11,5 miljarder åren 2013–2016. Anslagen för innovation och forskning höjs successivt till fyra miljarder kronor, med full effekt 2016.

– Sverige tillhör redan eliten när det gäller forskning och innovation. Jag tror att det är en väldigt klar faktor till varför det här landet - trots sin litenhet - kan väcka sådant intresse världen över. Vi visar att vi vågar satsa, säger Fredrik Reinfeldt.

Totalt satsar alliansen 1,7 miljarder på ny forskning under 2013. Starkt fokus ligger på det som kallas för life science-området, eller "livsvetenskap".

– Ytterst handlar life science om hur vi ska förebygga och bota cancer, alzheimer, Parkinsons och stroke. Alla de vanligaste sjukdomar som människor dör av, säger Jan Björklund.

"Världselit av forskare"

Det nya forskningsinstitutet Science for Life Laboratory, kommer att inrättas 2013. Regeringen kommer årligen att satsa 200 miljoner i projektet.

– Vi håller på att bli immuna mot våra läkemedel. Det är väldigt allvarligt och kan flytta oss och läkekonsten 50 år tillbaka i tiden om läkemedel inte biter på oss. Sverige ligger i forskningsfronten och med de här pengarna kan vi ligga ännu mer i täten, säger Björklund.

Resurserna till universitet och högskolor ska också stärkas med 1,6 miljarder kronor årligen. I satsningen ligger en spets- och elitsatsning.

– Vi har en stor bredd på forskningen, men eliten är för liten. Därför måste de allra duktigaste forskarna få ännu bättre förutsättningar och vi ska inrätta ett särskilt program för att rekrytera väldigt framstående internationella forskare till Sverige. Ibland kan det krävas lönevillkor som de flesta skulle beskriva som "osvenska", men de är nödvändiga, säger Björklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag