Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens miljarder till cancerforskning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Regeringen satsar fyra miljarder kronor på forskning och innovation.

Fokuset ligger på det som kallas "life science" med syfte att bota allvarliga sjukdomar som cancer och alzheimer.

– Vi ska leva längre och vara friskare, säger FP-ledaren Jan Björklund på regeringens presskonferens.

Sverige ska fortsätta att vara en konkurrenskraftig kunskapsnation. Den nya satsningen omfattar totalt 11,5 miljarder åren 2013–2016. Anslagen för innovation och forskning höjs successivt till fyra miljarder kronor, med full effekt 2016.

– Sverige tillhör redan eliten när det gäller forskning och innovation. Jag tror att det är en väldigt klar faktor till varför det här landet - trots sin litenhet - kan väcka sådant intresse världen över. Vi visar att vi vågar satsa, säger Fredrik Reinfeldt.

Totalt satsar alliansen 1,7 miljarder på ny forskning under 2013. Starkt fokus ligger på det som kallas för life science-området, eller "livsvetenskap".

– Ytterst handlar life science om hur vi ska förebygga och bota cancer, alzheimer, Parkinsons och stroke. Alla de vanligaste sjukdomar som människor dör av, säger Jan Björklund.

"Världselit av forskare"

Det nya forskningsinstitutet Science for Life Laboratory, kommer att inrättas 2013. Regeringen kommer årligen att satsa 200 miljoner i projektet.

– Vi håller på att bli immuna mot våra läkemedel. Det är väldigt allvarligt och kan flytta oss och läkekonsten 50 år tillbaka i tiden om läkemedel inte biter på oss. Sverige ligger i forskningsfronten och med de här pengarna kan vi ligga ännu mer i täten, säger Björklund.

Resurserna till universitet och högskolor ska också stärkas med 1,6 miljarder kronor årligen. I satsningen ligger en spets- och elitsatsning.

– Vi har en stor bredd på forskningen, men eliten är för liten. Därför måste de allra duktigaste forskarna få ännu bättre förutsättningar och vi ska inrätta ett särskilt program för att rekrytera väldigt framstående internationella forskare till Sverige. Ibland kan det krävas lönevillkor som de flesta skulle beskriva som "osvenska", men de är nödvändiga, säger Björklund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.