Regeringens kritik: "Övervältrar kostnad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ylva Johansson, S, tycker inte att Annie Lööfs förslag är ett hållbart alternativ.
Foto: Robert Eklund
Annie Lööf gick tidigare under måndagen ut med ett förslag om att nyanlända ska få lån istället för ersättning.
Foto: Linn Malmén

Ylva Johansson, S, varnar för Annie Lööfs förslag om att ge nyanlända lån i stället för etableringsersättning.

Arbetsmarknadsministern, som just nu arbetar med förändringar av bidraget, befarar att kommunerna får ta smällen. 

– Jag är rädd att förslaget kommer att medföra att man övervältrar kostnader på kommunernas försörjningsstöd, säger hon. 

Centerledaren Annie Lööf presenterade under en presskonferens på måndagen förslag på att nyanlända ska få ett etableringslån, 28 procent bidrag och 72 procent lån, i stället för dagens etableringsersättning.

– Detta kommer under de kommande två åren mer än fördubblas från fyra till nio miljarder. Precis som alla andra politikområden har även migrations- och integrationsutmaningen en kostnadsbegränsning, säger Annie Lööf.

Dagens ersättning ges under max två år till nyanlända som har en så kallad etableringsplan hos Arbetsförmedlingen och kan uppgå till max 308 kronor per dag, fem dagar i veckan plus tillägg för barn.

Höjer ett varnande finger

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson höjer ett varnande finger.

– När den gamla regeringen införde etableringsersättningen var det för att man skulle avlasta kommunerna från försörjningsstöd. Det tycker jag är bra. Jag är rädd att förslaget kommer att medföra att man övervältrar kostnader på kommunernas försörjningsstöd. Om någon inte vill ta ett lån, så får de försörjningsstöd i stället, säger hon.

Samtidigt vill hon inte helt stänga dörren.

– Jag är förstås alltid beredd att diskutera seriösa förslag för effektiv användning av skattepengarna. Det är inget jag avfärdar rakt av. Men jag vill ändå ha brasklappen att jag inte tänker medverka till något som vältrar över kostnaderna på försörjningsstödet till kommunerna. Det vore ett steg bakåt, säger hon.

"Tittar på andra effektiviseringar"

Regeringen arbetar just nu med att se över etableringsersättningen och förslag kommer inom kort, säger Johansson, som dock inte hinner få in det i vårbudgeten.

- Vi behöver se över etableringsuppdraget. Vi har gjort några förändringar redan, att man inte ska ha etableringsersättning och lön som fanns tidigare, det har vi tagit bort. Vi tittar också på andra effektiviseringar inom uppdraget. Det är en beredning som pågår, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.