Regeringens krischef: Vi får leva med viruset hela 2021

Regeringskansliets krissamordnare Elisabeth Backteman som också är statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: ANETTE NANTELL/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Ett folktomt Stureplan dagen innan de nya restriktionerna trädde i kraft den 20 november.
Foto: AXEL ÖBERG

Regeringens krissamordnare, Elisabeth Backteman, flaggar nu för att svenska folket ska ha ”fysisk och mental beredskap” för att leva med coronaviruset under hela nästa år. 

Regeringskansliet planerar för nya utbrott och fortsatta restriktioner.

– Pandemin kommer inte att försvinna bara för att vi får ett vaccin, säger hon till Dagens nyheter

Regeringens och Folkhälsomyndighetens restriktioner, rekommendationer och allmänna råd har lagt sig som en våt filt över svenskarnas vardagliga liv. 

Och Sveriges regering tycks ha en mer pessimistisk hållning än andra länders. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gick under lördagen ut med en covid-plan som innebär att restriktioner ska kunna lyftas och livet återgå till det normala redan till påsk nästa år. 

Krissamordnare: ”Vi tar höjd för att fortsätta jobba”

Men de stundande massvaccineringarna som väntas komma i gång i början av nästa år verkar inte ingjuta allt för mycket optimism hos regeringskansliet.  

– Pandemin kommer inte att försvinna bara för att vi får ett vaccin. Vi tar höjd för att fortsätta jobba med olika typer av olika åtgärder, säger regeringskansliets krissamordnare Elisabeth Backteman som också är statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S), till DN. 

Hon uppmanar nu svenskarna att ha ”fysisk och mental beredskap” att leva med viruset under hela nästa år. 

Trots restriktioner mot folksamlingar, allmänna råd om social distansering och rekommendationer till svenska folket har över 6 500 människor mist livet till följd av covid-19 Sverige. 

Elisabeth Backteman: ”fysisk och mental beredskap”

Dock verkar regeringskansliet inställda på ytterligare ett år med restriktioner som hindrar människor från att träffa nära och kära, umgås med vänner, jobba från arbetsplatsen och besöka olika sport- och nöjesevenemang. 

Kansliet räknar med nya utbrott under nästa år och fortsatta restriktioner, rapporterar DN. 

Tidningen frågar Elisabeth Backteman hur långt fram de blickar, ett år eller fler? 

– Jag tror att det är rimligt som Johan Carlson och statsministern sagt att man behöver ha både en fysisk och mental beredskap att hantera pandemin under hela 2021 på alla nivåer i samhället, svarar hon. 

Pandemiplaneringen sträcker sig till våren 2022

Regeringskansliet har dock en pandemiplanering som stäcker sig fram till våren 2022 där samtliga tio departement är involverade med smittscenarion. 

– Det är väldigt många politikområden som berörs utöver det mest uppenbara, hälso- och sjukvården. Det är utbildning, näringslivets perspektiv och finansdepartementet. Vi har också olika administrativa nivåer med ansvar för länsstyrelser och kommuner, säger Elisabeth Backteman till DN.  

Därför slås luktsinnet ut

Hör forskarens förklaring – och luktsinnet kan bli ännu bättre sen.

LÄS MER: 

Här skapas vaccinet som ska klara framtida pandemier 

LÄS MER: 

Lena Hallengren: Sverige ligger inte efter i vaccinplaneringen 

LÄS MER: 

Tonåringar fejkade bröllop – för att kunna festa trots coronaförbud

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.