Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens krig mot talibanerna – på nätet

Afghanistanexperten om de brutala filmerna.
Helené Lackenbauer.
Foto: Privat
Afghanska milismän ansluter sig till de afghanska regeringsstyrkorna i slutet av juni.
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
Talibanerna skjuter bakbundna män i ansiktet på filmer som Expressen tagit del av från Afghanistans ambassadör.
Kvinnor pryglas med långa käppar på en annan av filmerna.

Ett blodigt krig pågår i Afghanistan.

Samtidigt rasar informationskriget med både fejkade nyheter och grova övergrepp från båda sidor.

– Kampen gäller vems världsbild som vinner, säger Helené Lackenbauer, forskare och Afghanistanexpert om de bilder som nu blir virala.

I Afghanistan är sociala medier som Twitter och Whatsapp mycket vanliga kommunikationskanaler, som också utnyttjas för att dela videor och bilder på våldsdåd. De fungerar som känsloverktyg i den informationskrigföring som pågått de senaste tio åren.

– Talibanerna har varit framgångsrika i att få ut sina budskap. Då handlar det om hur hedningar, ”otrogna”, har dödat människor och man hänvisar då till afghanska soldater, polisen eller regeringen. Alla experter menar att talibanerna vunnit infokriget, de har lyckats få fram sin bild. Regeringen har däremot haft svårare att föra fram sin, säger Helené Lackenbauer.

Informationskriget har varit en viktig komponent i krigföringen i Afghanistan, både för att vinna över supportrar internt i landet men också för att vinna sympatier internationellt.

– Det är den gamla strategin av ”winning hearts and minds”.

Regeringen trängd

Helené Lackenbauer utgår från att fler afghanska ambassadörer, likt Abbas Noyan i Sverige, har fått liknande filmer som de Expressen publicerade i helgen, och att det nu pågår en aktiv kampanj från den afghanska regeringen. 

Filmklippen visar hur en komikers lik släpas runt på marken och två kvinnor i burka som misshandlas med grova käppar. Bilderna visar också en åldring som stenas och en man som får sin hand avhuggen och stumpen stoppad i kokande olja. 

– Regeringen är trängd i Kabul. Det behövs hjälp utifrån. Man söker därför det internationella samfundets stöd i en pressad situation, säger hon.

Brott mot mänskliga rättigheter, likt dem på filmerna som ambassadören också har delgett svenska UD, begås och nyttjas på båda sidor. Lackenbauer tycker att filmerna är otäcka, men säger att det är svårt att säga mer om tillkomsten. Expressen har sökt ytterligare bevis på äkthet från ambassaden, som anger regeringskällor som underlag.

Utöver ungefärliga tidpunkter och områden i Afghanistan, där materialet uppges ha samlats in, finns inga ytterligare bevis. 

– Ambassadör Abbas Noyan företräder sitt lands intressen. Om det är sant eller inte kan man inte veta, men jag vet att sådana här dåd begås. Men även regeringssidan begår brott mot mänskliga rättigheter, det är inget att förvånas över, säger Lackenbauer.

Mördad fotograf

Afghanistan är ett synnerligen våldsamt och farligt land, något som gäller även för de som bevakar kriget journalistiskt.

New York Times publicerade nyligen nyheten om den mördade fotografen Danish Siddiqui i Kandahar-provinsen. Omständigheter kring hans död har också väckt debatt, även om bevisen nu tycks vara fullständiga att talibanerna fångat in och sedan mördat honom.

Sedan 2001 har över 100 journalister dödats i landet, uppger organisationen Afghanska journalisters säkerhetskommitté. 

Den senaste veckan har rapporter kommit om journalister som fångats in av talibaner, och minst fem radiostationer har tagits över för att sprida talibanpropaganda, förespråka jihad och förbjuda musik och kvinnors medverkan.

– Vi vet att journalister är en särskilt utsatt grupp i Afghanistan. Jag har ingen kunskap om det specifika fallet, men vår egen Nils Horner dödades i landet. Vi ser ett ökat antal rapporter om journalisters utsatthet och det har varit flera journalister som dödats, inte minst kvinnliga journalister, säger Helené Lackenbauer.

Professor Charlotte Wagnsson.
Foto: Försvarshögskolan

”Angripa fienden inifrån”

Propaganda och informationspåverkan har länge varit en central del av krigföring – redan under första världskriget spred länder bilder på fiendens grymheter – och blir allt viktigare i moderna konflikter. Det bekräftar Charlotte Wagnsson, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan som forskar om informationspåverkan.

– Informationspåverkan har flera syften. Den är viktig dels för att rekrytera anhängare och vinna personer för sin sak, dels för att påverka den globala opinionen. Det gäller att vinna berättelsen om kriget, säger Charlotte Wagnsson.

– Det som skiljer gamla tiders propaganda från dagens informationskrigföring är att det nu finns nya teknologier och sociala medier. Man kan utnyttja många människor och få dem att sprida informationen. I dag kan man angripa fienden inifrån, säger hon.


Vädjar nu om hjälp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.